Lekari ženi pronašli u oku 27 kontaktnih sočiva

Lekari su se iznenadili kada su jednoj ženi, koja se spremala za operaciju katarakte, u oku pronašli 27 kontaktnih sočiva.

daily mail Izvor:
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Penzionerka (67) bila je potpuno nesvesna da se u njenom oku nalazi gomila kontaktnih sočiva i neprijatnost koju je osećala pripisivala je starosti.

"Niko od nas nikad ranije nije video ništa slično", rekao je oftalmolog stažista Rupal Mordžarija.

"Bila je to ogromna masa. Sva sočiva su se slepila. Bili smo iznenađeni što pacijentkinja ništa nije primetila, jer je sigurno da su izazivala jaku iritaciju."

Žena je nosila sočiva za jednokratnu upotrebu u poslednjih 35 godina, ali nije redovno odlazila kod oftalmologa.

Iako su sočiva ženi bila iza oka verovatno godinama i prikupljala bakterije, ona je prošla bez ozbiljnijih posledica.

Njen slučaj je objavljen u časopisu "British Medical Journal".

Prati B92 na Viberu

Vesti

Ovi faktori utiču na smanjenje demencije i Alchajmera

Stalno učenje, zdrava ishrana, prestanak konzumiranja duvana, poboljšanje sluha i izbegavanje usamljenosti mogli bi da za trećinu smanje broj slučajeva demencije, tvrde britanski naučnici. U sveobuhvatnoj analizi rizičnih faktora koji stoje iza te bolesti, naučnici su ukazali na one od posebnog značaja.

Vesti ponedeljak 24.07. 19:08 Komentara: 3

Izazivaju rak, ali milioni ljudi ih i dalje jedu

Ling Ling ima 20 godina. Oskudno odevena stoji pored ulice u predgrađu Tajpeja, glavnog grada Tajvana. Ona čeka vozače kamiona i fizičke radnike da navrate do nje i kupe nešto. U većini gradova, naročito jugoistočne Azije, moglo bi se zaključiti da radnici dolaze da kupe seksualne usluge. Ali ne kod nje. Ling Ling prodaje orašaste plodove palme areka, popularno nazvane betel orasima.

Vesti ponedeljak 24.07. 14:46 Komentara: 8

Može li hladno piće da zaustavi migrenu?

Osoba koja doživi stres u roku od 24 sata ima veći rizik od napada migrene i trebalo bi da uzme preventivnu terapiju na vreme, tvrde naučnici sa Harvarda. Oni su testirali pacijente kako bi pokušali da utvrde da li je moguće predvideti nadolazeću glavobolju na vreme i sprečiti je lekovima.

Vesti ponedeljak 24.07. 08:20 Komentara: 3
strana 1 od 1924 idi na stranu