Studija: Hirurzi mogu da spreče infekcije, ako operišu goli

Istraživanje Vašingtonskog univerziteta iznelo je kontorverznu tvrdnju: "Nagi hirurzi na sebi nose znatno manje bakterije nego hirurzi u radnim kombinezonima".

Zdravlje

Izvor: dailymail.co.uk

Ponedeljak, 17.07.2017.

14:00

Studija: Hirurzi mogu da spreče infekcije, ako operišu goli
Thinkstock

Istraživači su došli do zaključka da se materijal od koga su ti kombinezoni napravljeni tare o kožu, što izaziva njeno otpadanje i širenje po operacionoj sali.

Naučnici su zaključili da hirurzi muškog pola "šire" dva puta više bakterija od žena, kao i da žene koje nose uske pripijene pantalone predstavljaju veći zravstveni rizik od onih čije su noge gole.

Vodeći istraživač doktor Petčen Delindžer kaže da nalazi potkereplju ove tvrdnje, ali da on nema nameru da menja svoj način rada.

On navodi i da su, sedamdesetih kada je on počinjao da se bavi medicinom, lekari i osoblje imali još više radne odeće na sebi, ali su i tada postojali slični nalazi.

U zaključku studije kaže se, međutim, da goli hirurzi najverovatnije nikada neće operisaiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: