Moćan video-snimak koji pokazuje važnost odlaska kod lekara

Moćan video-snimak prikazuje kako zdravlje može rapidno da se pogorša ako se posete lekaru odlažu.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 07.07.2017.

12:05

Moćan video-snimak koji pokazuje važnost odlaska kod lekara
foto: screenshot

Video-snimak koji je objavio Institut za javno zdravlje Engleske kao deo Be Clear on Cancer kampanje prikazuje da gubljenje daha svakog dana može biti znak bolesti pluća i srca, pa čak i raka.

Film prati priču dva penzionera - Alana i Bila. Obojica su primetili da ostaju bez daha da bi im kasnije bila dijagnostifikovana hronična opstrukcija pluća. Međutim, u njihovim, naizgled istim pričama se krije jedna velika razlika – koliko su brzo primetili simptome i otišli kod lekara.

Bil, 69

Bil je obavljao neke majstorske poslove po kući kada je osetio da ostaje bez daha, što je izazvalo da se sruši na pod. Čim je došao k sebi zakazao je pregled, a već narednog dana je odradio sve potrebne analize. Jedanaest godina kasnije Bil svoju bolest kontroliše lekovima, a i dalje vodi aktivan život.

“Lek mi pomaže da ostanem aktivan, a čak imam više snage nego pre. To je samo zato što sam otišao na vreme“, rekao je.

Alan, 69

S druge strane, Alan je ignorisao simptome, a takođe je gubitak vazduha osetio pri fizičkom radu. Pokušao je to da sakrije od kolega neko vreme, ali porodica i prijatelji su ga nedeljama kasnije podstakli da ode na pregled.

Iako je istih godina kao Bil, ista dijagnoza je i te kako loše uticala na Alanov kvalitet života.

“Moje stanje se samo pogoršava. Borim se sa svakodnevnim stvarima tako što mi pomažu žena i prijatelji. Nisam imao pojma da gubitak daha može biti znak nečeg tako opasnog“, rekao je.

Pogledajte video-snimak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: