Zašto nam od klime prorade sinusi?

Da, klima-uređaji utiču na to da li će nekome curiti nos ili se zapušiti, i to iz nekoliko razloga, tvrde američki stručnjaci.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 07.07.2017.

11:47

Zašto nam od klime prorade sinusi?
Foto: Thinkstock

Pod jedan, ulazak u hladniju, suvu sobu može da pokrene curenje nosa, isto kao što i izlazak na hladan zimski dan čini da neki ljudi ne mogu bez papirnih maramica, kaže dr Džon Ohman, šef alergološkog odeljenja u Taft medicinskom centru u Bostonu.

Izgleda da hladan vazduh izaziva refleks nervnog sistema u nosu koji aktivira žlezde u nazalnim membranama da proizvode sluz. Problem može da bude posebno izražen kod onih sa problemima sa alergijama. Promene u temperaturi i vlažnosti trebalo bi, ipak, da izazovu samo privremeno začepljenje, kaže dr Ohman.

Oni sa alergijama mogu da osete začepljenje jer male čestice kao što su polen, spore buđi, prašine i grinja, zaglavljene u filterima za klima-uređaje, aktiviraju se kada se uključi klima-uređaj, kaže dr Marija Garsija Ljoret, alergolog na UCLA.

Zagađivači i bakterije ne bi prouzrokovali alergijsku reakciju sami po sebi, kaže ona, ali bi mogli da iziritiraju nos. Izlaganje sporama buđi može da izazove alergijsku reakciju koja može da potraje i znatno duže.

Dr Ričard Lebovic, rinolog u Langon medicinskom centru u Njujorku, naglasio je važnost redovnog menjanja filtera na klimi.

"Ako ih ne održavate dobro, sve što udišete filtrira se kroz ovaj gigantski 'list' prašine, vraćajući prašinu u vazduh, što baš nije korisno", rekao je dr Lebovic.

Izvor: Nedeljnik.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: