Naučnici: Planirate potomstvo? Birajte mnogo mlađeg muškarca

Ako planirate da osnujete porodicu istraživači sa Harvarda vam sugerišu da to učinite sa muškarcem znatno mlađim od sebe.

Zdravlje

Izvor: Metro.co.uk

Ponedeljak, 03.07.2017.

16:33

Naučnici: Planirate potomstvo? Birajte mnogo mlađeg muškarca
Foto: Thinkstock

Nova studija zasnovana na 20.000 sprovedenih tretmana za lečenje neplodnosti pokazala je da su žene koje za partnera imaju mlađeg muškarca imale mnogo veću stopu uspeha od onih koje pored sebe imaju muškarca sličnih godina.

Zašto? Sperma mlađeg muškarca "ojačava" jajnu ćeliju starija žene, dok je manje verovatno da bi to učinio spermatozoid starijeg muškarca.

Iako se plodnost žene smanjuje sa godinama, starost muškarca je i dalje značajan faktor.

Studija koju je predvodila Medicinska škola na Harvardu obuhvatila je 7.753 parova između 30 i 42 godine koji su se podvrgli tretmanima za lečenje neplodnosti između 2000. i 2014. godine.

Takođe je utvrđeno da žene čiji su partneri značajno mlađi od njih imaju veće šanse za uspeh. Tačnije, žene starosti između 35 i 40 godina koje pored sebe imaju partnera mlađeg od 30 imale su 30 odsto više uspeha od žena čiji su partneri približnih godina.

Međutim, za žene koje imaju preko 40 godina, godine partnera nemaju nikakvu ulogu u tome.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: