Koji su simptomi gojaznosti i kako ih uspešno kontrolisati

Gojaznost znači da osoba ima previše sala, a to nije isto kao kada je neko predebeo. Osoba sa viškom kilograma teži više nego bi trebalo u odnosu na težinu svojih kostiju, mišića, masti i vode u telu. Kod gojaznosti se, međutim, radi o akumulaciji abnormalnih količina masti.

Zdravlje

Izvor: nedeljnik.rs

Subota, 01.07.2017.

21:40

Koji su simptomi gojaznosti i kako ih uspešno kontrolisati

Ljudi se smatraju gojaznima kada je njihov indeks telesne mase veći od 30, dok se normalan indeks telesne mase kreće između 25 do 30. Indeks telesne mase je težina tela podeljena kvadratom visine i izražava se u kilogramima po metru.

Zbog nemogućnosti da odole emocionalnim signalima i nekontrolisanom unosu hrane, gojaznost za 60 odsto više pogađa žene nego muškarce. Genetika, kalorijska neravnoteža i loš izbor načina života su neki od brojnih razloga gojaznosti. Višestruke trudnoće i savremeni način života, koji podrazumeva mnogo sedenja, u poređenju sa životom nekoliko decenija unazad, rezultira porastom broja gojaznih žena.

Konkretni simptomi gojaznosti

Gojaznost kod žena vodi do gomilanja masnog tkiva oko stomaka, što predstavlja rizik za kardiovaskularne bolesti, visoki pritisak i dijabetes. Gojazni, kao deca, imaju veće šanse da budu gojazni i kao odrasle osobe. Steroidi i još neki lekovi mogu da imaju štetan uticaj na težinu i mogu dovesti do gojaznosti.

Glavni problem je konzumiranje hrane koja ima puno kalorija i nedostatak fizičke aktivnosti koja bi uticala na sagorevanje viška kalorija. Takođe, žene koje imaju sporiji metabolizam imaju više problema sa održavanjem težine. Simptomi gojaznostu su poremećen san, kratkoća daha, žučni kamen, proširene vene, apneja u snu...

Indeks telesne mase koristi se za dijagnozu gojaznosti, pa ako je viši od 30, osoba se smatra gojaznosm. Postoji i instrument - kalibarski šestar, kojim se može izmeriti telesna mast merenjem debljine kože.

Kako je uspešno kontrolisati

Gojaznost se može kontrolisati povećanjem telesne aktivnosti i redukcijom unosa kalorija. Potrebna je prilagođena dijeta koja sadrži zdrave monozasićene i polizasićene masti.

Ugljeni hidrati i nezdrave masti moraju se smanjiti, a unos hrane bazirane na kalcijumu, kao što je kelj, brokoli, losos, kupus, mora se povećati. U ishranu treba uvrstiti žitarice od celog zrna, semenke i lisnato povrće.

Redovno kretanje i vežbanje od 60 minuta što više dana nedeljno čuva od gojaznosti.

Izvor: Nedeljnik.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: