Ne preplivavajte Adu! Saveti za bezbedno kupanje

I pre nego što je sezona počela na zvaničnim kupalištima, mnogi su spas od vrućina potražili u rekama ili na jezerima. Svako leto, nažalost, obeleže i vesti o utapanjima. To su tragedije koje mogu biti sprečene...

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 27.06.2017.

15:55

Ne preplivavajte Adu! Saveti za bezbedno kupanje

Miodrag Jović šef spasilačke službe na Adi Ciganliji kaže da su primarni razlozi utapanja nepoznavanje plivanja i panika. Treći razlog je situacija kada neko neadekvatan krene da spasava osobu koja se davi.

"Bitno je da ako niste obučen spasilac, ne pokušavate spasavanje iz vode jer je rizično. Postoje drugi načini da pomognete, dobacite predmet koji pluta, loptu, kanap, šlauf i pozovite stručna lica"

Najrizičnije su reke, tekuća voda koja ima snagu i nosi. Takođe, reke imaju promenljivo dno i nose otpad.

"Izvegavajte neuređena kupališta na kojima nema spasilaca i hitnih medicinskih službi"

Miodrag kaže da najčešće spasavaju tinejdžere, jer mladi od 13,15,18 godina žele da se dokažu drugarima i dovode sebe u rizične situacije.

Pogledajte više u prilogu iz “150 minuta”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: