Posle Rusije i Australija se odriče homeopatije

Homeopatski lekovi ne treba da se prodaju u australijskim apotekama jer predstavljaju "neprihvatljiv rizik" za potrošače, pokazalo je nezavisno istraživanje.

Zdravlje

Izvor: Guardian

Utorak, 27.06.2017.

09:26

Posle Rusije i Australija se odriče homeopatije
Foto: Thinkstock

U izveštaju panela za reviziju regulative u farmaceutskoj industriji, profesor Stiven King, otkrio je da homeopatija i homeopatski proizvodi ne smeju da se povezuju sa konvencionalnim lekovima.

"Jedino što se u odbranu homeopatije može reći je to da je bezopasna i da u nekim okolnostima može da deluje kao placebo", stoji u izveštaju. "Panel ne veruje da je taj argument dovoljan da opravda prodaju tih proizvoda u apotekama".

Jan Kar, farmaceut i član Prijatelja nauke u medicini, pozdravio je ovaj zaključak i istakao da homeopatski proizvodi ipak mogu da predstavljaju opasnost, ukoliko ih osoba koristi za "lečenje" ozbiljnih stanja, umesto da se okrene proverenim terapijama.

"Moja najveća pritužba na status homeopatije nije to što ljudi unose placebo, nego što veruju u nešto za šta nemaju dokaze. To znači da ne traže prave izvore informacija, što može biti vrlo opasno ako pate od ozbiljnih zdravstvenih problema. Uvek postoji mali rizik od komplikacija usled uzimanja konvencionalnih lekova, ali od njih takođe imamo i mnogo koristi. Homeopatija nosi mali rizik, ali zato od nje nemamo koristi", smatra Kar.

Homeopate veruju da supstance koje izazivaju bolest u manjim dozama predstavljaju lek i ljude leče rastvorom tih supstanci u vodi ili alkoholu. Oni tvrde da takve mešavine "pamte" originalnu supstancu i pokreću isceljenje u telu.

Te tvrdnje su opovrgnute u mnogim studijama.

Takođe, početkom godine Ruska akademija nauka (RAN) zvanično je proglasila homeopatiju za lažnu nauku. Njihova specijalna komisija za borbu protiv lažnih nauka i falsifikovanih istraživanja utvrdila je da "homeopatske metode dijagnostike i lečenja treba tretirati kao lažno naučne".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: