Jednom kad se boja zuba promeni, belinu je teško vratiti

Hrana koja sadrži šećer, škrob i kiseline, poput prirodnih i gaziranih sokova, voća i povrća kao što su cvekla, borovnica, kupina i slično, zatim slatkiši, limun, crni čaj i vino, posebno belo, koje je kiselije od crnog, stvaraju mikropukotine na površini zuba.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 25.06.2017.

13:06

Jednom kad se boja zuba promeni, belinu je teško vratiti
Foto: Thinkstock

U njima se potom talože materije koje uzrokuju promenu boje zuba, upozorava zagrebački stomatolog doktor Davor Ćurković.

Dodaje kako uništena zubna gleđ direktnom pristupu neželjnim supstancama u dentinske kanaliće, što uzrokuje karijes te demineralizaciju dentinske mase pa se stvaraju bele mrlje.

"Naime, zadržavanje hrane na zubima pogoduje razvoju bakterija usne duplje, koje pretvaraju ugljikohidrate, škrob i slično u kiseline koje oštećuju gleđ i dentinske kanaliće", pojašnjava doktor.

Stvaranje karijesa i promenu boje zuba moguće je donekle sprečiti tako da tokom unosa namirnica koje uzrokuju eroziju gleđi skratimo zadržavanje te hrane u ustima i čišćenjem četkicom i zubnim koncem nakon svakog obroka.

"Ako nemate tu mogućnost, onda je potrebno isprati usnu duplju običnom vodom", dodaje on.

Kada dođe do promene boje zuba, belinu je teško vratiti i malo je toga što možemo učiniti sami, kod kuće. Doktor upozorava kako posebnu pažnju treba obratiti na paste i gelove za izbeljivanje, koji su preplavili tržište i služe za kućnu upotrebu.
Foto: Thinkstock
"Ništa od onoga što nije klinički ispitano i preporučeno od dentalnih asocijacija ne bih preporučio. Na tržištu se pojavljuju i paste za svakodnevnu primenu koje sadrže u sebi preparate fluora, mikrogranule i slično koje neadekvatnom i preteranom primenom mogu oštetiti gleđ. Posebno upozoravam na mikrogranule ili sitne čestice koje mehanički deluju na habanje gleđi", kaže stomatolog.

Nažalost, erozija zubne dleđi je ireverzibilan proces, koji se ne može sanirati u potpunosti. Ipak, klinički je dokazano da preparati fluora koji se mogu naći u nekim pastama za zube, premazima ili gelovima mogu delomično da ojačaju strukturu.

"Zato je potrebno voditi brigu o higijeni usne duplje kao i namirnicama i njihovoj učestaloj upotrebi", dodaje on. Izbeljivanje zuba prepustite stručnjacima.

"Danas se najčešće u ordinacijama dentalne medicine koriste metode izbeljivanja s gelom, laserom i LED lampom. Gelovi obično sadrže oko 15% karbamid peroksida ili 30%-35% vodikova peroksida (hidrogen), koji svojom aktivacijom uklanjaju obojene supstance iz mikropukotina. Laser i LED svetlo svojom toplotom aktiviraju i ubrzavaju proces izbeljivanja", pojašnjava on.

Ipak, u zadnje se vreme laser sve manje koristi, radi ireverzibilnog oštećenja zubne pulpe, zbog njenog prevelikog zagrevanja. Kod tih načina izbeljivanja dolazi i do delomičnog oštećenja strukture, kao i mekog tkiva oko zubi, pa je potrebno zaštititi ga, kao i ograničiti broj izbeljivanja jednom do dva puta godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: