Brak muškarce čini gojaznijim, čak i nakon dolaska bebe

Nasuprot verovanju da su osobe u braku boljeg fizičkog zdravlja, nova studija pokazala je da brak muškarce zapravo čini gojaznijima. Čak šta više, prvi dani očinstva mogu doprineti problemu.

Zdravlje

Izvor: tribune.com

Nedelja, 25.06.2017.

09:57

Brak muškarce čini gojaznijim, čak i nakon dolaska bebe
Foto: Thinkstock

Istraživanje objavljeno u časopisu Social Science & Medicine potvrdilo je teoriju da samci ili oni koji su u potrazi za partnerom imaju više podsticaja da održavaju dobru formu i više se trude od onih u braku.

"Ove informacije su veoma korisne za pojedince kako bi shvatili koji društveni faktori utiču na njihovu težinu i da bi mogli da donose odluke o svom zdravlju i blagostanju“, objašnjava Džoana Sajdra sa Univerziteta u Batu u Engleskoj.

Iz tog razloga, oženjenim muškarcima se sugeriše da, ukoliko žele da izbegnu povećanje indeksa telesne mase, treba da uzmu u obzir sopstvenu motivaciju, ponašanje i navike u ishrani.

"S obzirom na to da gojaznost sve više predstavlja problem, razumevanje društvenih faktora koji mogu izazvati fluktuaciju je veoma važno“, dodaje ona.

Studija heteroseksualnih parova sprovedena u Americi između 1999. i 2013. godine pokazala je da oženjeni muškarci u proseku imaju 1,4 kilograma više u odnosu na one koji nemaju partnera. Interesantno je da su podaci pokazali da muškarci nakon što postanu očevi dobiju na težini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: