Nije do vas, do leta je: Vrućine dokazano bude džangrizavost

Visoke temperature vas iscrpljuju, ali i čine da se ponašate džangrizavo, pokazala je nova studija.

Zdravlje

Izvor: daily mail

Petak, 23.06.2017.

11:48

Nije do vas, do leta je: Vrućine dokazano bude džangrizavost
Foto: Thinkstock

Istraživači Nortvesterna otkrili su da su ljudi loše raspoloženi kada im je vruće i da su manje spremni da pomognu drugima.

Ranije studije su pokazale da rast temperatura može izazvati nasilje i agresivnost, kao i da broj izvršenja zločina značajno raste tokom leta.

Stručnjaci veruju da je to posledica stresa koji iscpljenost i dehidracija ostavljaju na organizam.

Ovog puta, studiju su sproveli istraživači Nortvestern univerziteta u Ilinoisu i Lihajskog univerziteta u Pensilvaniji. Oni su prvo pregledali podatke koje im je pružio ruski lanac prodavnica i koji otkrivaju kako okruženje utiče na radnike.

Oni koji su radili u toplom okruženju u 50 odsto slučajeva bili su manje raspoloženi da pomognu mušterijama, saslušaju nekoga ili predlože nešto.

Ljuba Belkin, vođa studije, kaže da je to prvi put da nauka utvrdi povezanost između temperature okruženja i smanjene socijalne interakcije.

"Svrha naše studije bila je da utvrdimo da li temperatura prostorije utiče na emocije i ponašanje ljudi", kaže ona.

U drugom delu studije, istraživači su se poslužili onlajn upitnikom u kom je polovina plaćenih ispitanika imala zadatak da se priseti neke situacije u kojoj im je bilo neprijatno vruće.

Nakon odgovaranja na pitanja, obe grupe upitane su da učestvuju u drugoj studiji koja im neće biti plaćena, a od onih koji su se prisećali vrelog dana, samo se 34 odsto složilo da pomogne istraživačima. Za razliku od njih, u drugoj grupi koja nije morala da se priseća neprijatnosti, bilo je 74 odsto spremnih da učestvuje u drugoj studiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: