Poznata od davnina: Crvena ribizla jača kosti

Ukusna i lekovita crvena ribizla je u narodu poznata od davnina. Sadrži ugljene hidrate, vlakna i proteine, a kalorije u tragu.

Izvor: novosti.rs
Podeli

Prebogata je karotenom koji u organizmu sintetiše vitamin A, važan za zaštitu sluzokože i pospešivanje razmene materija na ćelijskom nivou.

Bobice sadrže čak polovinu dnevnih potreba vitamina C, zbog čega se preporučuje kod avitaminoze.

Visoke koncentracije vitamina C čine da je ova voćka izuzetan antioksidans koji pomaže u sprečavanju različitih oblika karcinoma.

Dobar je i izvor vitamina K, pa se preporučuje za održavanje zdravlja kostiju, jer aktivira osteokalcina koji pomaže ugradnju kalcijuma u kosti.

Obezbeđuje i zdravo zgrušavanja krvi kao zaštitu kardiovaskularnog sistema, pospešuje rad creva i ubrzava oporavak posle hirurške intervencije.

Bobice crvene ribizle otvaraju i apetit, jačaju organizam i štite ga od nagomilanih štetnih materija.

Izvor: Novosti.rs

Prati B92 na Viberu

Vesti

Kako Instagram otkriva da ste depresivni

Objave na društvenim mrežama mogu dosta toga da otkriju o životu korisnika, a istraživanje o povezanosti fotografija objavljenih na Instagramu i simptoma depresije pokazalo je u kojoj meri efekti i vrste fotografija predstavljaju simptome bolesti.

Vesti utorak 15.08. 11:45 Komentara: 14

Buve prenosnice kuge otkrivene u Arizoni

Zdravstvene vlasti američke države Arizone izdale su javno upozorenje pošto je uočeno da su buve u toj državi pozitivne na kugu, veoma zaraznu bolest koja je razdirala srednjovekovnu Evropu i usmrtila milione ljudi u srednjem veku.

Vesti utorak 15.08. 10:22 Komentara: 2
strana 1 od 1937 idi na stranu