Stranci će dolaziti da popravljaju zube, povećavaju grudi...

Prvoj grupi zdravstvenih ustanova i privatnih praksi koje su ispunile uslov za učešće u Projektu razvoja i promocije zdravstvenog turizma u Srbiji danas su dodeljeni sertifikati.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug / Sava Radovanović
Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Poziv za učešće u tom projektu Ministarstva zdravlja je objavljen prošle godine i stalno je otvoren, a do sada se prijavilo 130 zdravstvenih ustanova i privatnih praksi.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je na dodeli sertifikata u Privrednoj komori Srbije (PKS) rekao da je potencijal zdravstvenog turizma u Srbiji prepoznat pre više godina, ali da do sada nije bilo konkretnih koraka u njegovom ostvarivanju.

"Procene su da godišnje 203 miliona Evropljana na putovanja iz zdravstvenih razloga potroši oko 115 milijardi evra, Srbija sigurno ima mogućnosti da bude deo tih procesa", istakao je Lončar.

On je dodao da se za početak promovišu stomatološke i usluge plastične, estetske i rekonstruktivne hirurgije.

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je da se zdravstvenom turizmu pridaje sve veći značaj, a i da su uslovi za njegov razvoj u Srbiji sve bolji.

"Ovi sertifikati koje država dodeljuje su svojevrsna preporuka pacijentima iz inostranstva da će dobiti kvalitetnu i efikasnu a ne samo jeftiniju uslugu, što je važan prvi korak za razvoj te vrste turizma", istakao je Čadež.

On je dodao da Srbija ima dve neiskorišćene šanse za razvoj zdravstvenog turizma a to su banjski turizam i regionalno povezivanje, kako bi se na taj način privlačili turisti iz drugih krajeva sveta.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Vakcinacija jedina preventiva od epidemija

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Vojvodine Mioljub Ristić izjavio je da je na teritoriji Vojvodine i Južnobačkog okruga najveći obuhvat vakcinom protiv tuberkuloze od 98 do 100 odsto, a niži za hepatitis B i MMR vakcinu.

Vesti subota 19.08. 13:51 Komentara: 3

Starenje je dobro za mozak i inteligenciju

Da li vas "okrugli" rođendani bacaju u depresiju? Ako je odgovor pozitivan, moguće je da vam se mozak sporije razvija, zbog čega postajete anksiozniji. Tako barem tvrde istraživači sa Univerziteta u Torontu, koji ističu da je starenje dobro za mozak i inteligenciju.

Vesti petak 18.08. 18:05 Komentara: 1
strana 1 od 1939 idi na stranu