Može li da se pobedi rak pankreasa?

Nova istraživanja raka pankerasa daju nadu da bi jedan od najsmrtonosnijih karcinoma mogao da bude pobeđen regulacijom količine proteina GRP78, piše magazin Knowridge.

Zdravlje

Izvor: nedeljnik.rs

Četvrtak, 25.05.2017.

08:15

Default images
Thinkstock

Naučnici sa Univerziteta Južna Kalifornija sproveli su studiju na miševima koji imaju mutaciju prisutnu u 90 slučajeva karcinoma pankreasa, takozvanu KRAS, a koja je pokazala da je dovoljno da životinjice imaju za polovinu manje ovog proteina koji reguliše glukozu, da bi se usporio razvoj karcinoma pankreasa u najranijem stadijumu.

Ispostavilo se da, kada je prisutan u većim količinama, ovaj protein može da pretvori zdrave ćelije pankresa u potencijalno kancerogene, dok smanjenje količine odlaže razvoj karcinoma i podužuje život. Studija je objavljena online u Proceedings of the National Academy of Sciences i prva je koja ističe presudnu ulogu ovog proteina kod raka pankreasa.

"Kancerogene ćelije zavisne su od visokih količina proteina GRP78, jer im je potreban za razvoj i rast. Razvoj lekova koji direktno ciljaju KRAS genetsku mutaciju veliki je izazov i uzbuđeni smo da naše otkriće pokazuje da bi to moglo da vodi ka sasvim novoj metodi u pristupu lečenju", reka je Emi Li, koja vodi studiju koja je prva klonirala ljudski protein GRP78.

Naučnici se nadaju da bi delimično redukovanje ili potpuno deaktiviranje proteina GRP78 jednoga dana mogla da bude efektivna komplementarna terapija za taj, ali i za neke druge karcinome. Li kaže i da određena hrana i biljni čajevi, među kojima su zeleni čaj i soja, sadrže prirodne komponente koji mogu da suzbiju taj protein, ali da je, ipak, ključ u načinu lečenja.

Izvor: Nedeljnik.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: