Naučnici: "Lajt" cigarete opasne kao i obične

Takozvane lajt cigarete su opasne za zdravlje kao i obične cigarete i verovatno su doprinele vidljivom povećanju jednog oblika raka pluća, pokazuje studija objavljena danas.

Zdravlje

Izvor: Beta

Ponedeljak, 22.05.2017.

21:03

Default images
Foto: Thinkstock

Istražitelji iz pet centara za istraživanje raka u SAD zaključili su da su "lajt" cigarete sa filterom sa otvorima za ventilaciju, izgleda dovele do toga da se poslednjih 50 godina povećao broj slučajeva obolelih od jednog oblika raka adenokarcinoma, tumora koji se razvija duboko u plućima.

Ta vrsta raka sada je najučestalija među pušačima. Učestalost drugih tipova kancerogenih tumora pluća pala je s padom broja pušača u SAD poslednjih decenija.

Rezultati ovih analiza potvrđuju ono što su istražitelji sumnjali godinama i suprotni su tvrdnjama industrije duvana prema kojima su "lajt" cigarete manje štetne.

Filteri sa rupicama pušteni su u prodaju pre pola veka.

"To je zamišljeno da privuče pušače", rekao je doktor Piter Šilds, pomoćnik direktora Centra za istraživanje raka na Univerzitetu u Ohaju, i jednog od vodećih autora ove studije koja je objavljena u časopisu Nacionalnog instituta za rak.

"Analiza naših podataka jasno ukazuje na vezu izmedju broja otvora dodatih na filtere cigareta i porasta stope učestalosti adenokarcinoma tokom poslednjih dvadeset godina."

Dodao je da je posebno zabrinjavajuće da se ti filteri s rupama nalaze praktično na svim cigaretama koje se danas prodaju.

Naučnici misle da se preko tih filtera s ventilima udiše više dima sa većom koncentracijom kancerogenih materija i drugih toksina.

"Ti filteri menjaju sagorevanje duvana koji proizvodi više kancerogenih materija kroz sitne čestice koje dostižu do najdubljih delova pluća, gde se najčeće javljaju adenokarcinomi", rekao je Šilds.

Prema važećim propisima, proizvođači duvana ne smeju na paklicama cigareta da reklamiraju lajt cigarete i cigarete sa malom količinom katrana. Međutim, naučnici smatraju da rezultati ove studije treba da ubede američku regulatornu agenciju da potpuno zabrani upotrebu filtera s ventilima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: