Sedam važnih informacija koje ne smete da krijete od lekara

Da bi nam lekar propisao sve potrebne preglede i postavio pravilnu dijagnozu, mora od nas da dobije mnogo važnih informacija o našem zdravstvenom stanju.

Zdravlje

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

Ponedeljak, 22.05.2017.

11:29

Default images
Thinkstock

Zato ove informacije nikada ne bi trebalo sakriti od doktora.

1. Ishrana

Kada dođemo na pregled kod lekara obično odmah osetimo krivicu ako se nezdravo hranimo. Ponekada, zbog toga, doktoru ne želimo da otkrijemo kakva je zapravo naša ishrana nego lažemo da se hranimo zdravije. S druge strane, ponekad ne želimo da priznamo da smo na rigoroznoj dijeti ili da se prejedamo. Sve to su informacije od velike važnosti koje moramo da otkrijemo lekaru.

2. Upotreba lekova

Neki ljudi često koriste razne lekove bez znanja doktora ili se ne drže propisanog načina uzimanja lekova. Sve to utiče na njihovo lečenje, a može da utiče i na rezultate analize krvi.

3. Pušenje

Nemojte da skrivate koliko stvarno pušite, bilo da je u pitanju jedna kutija dnevno ili nedeljno. Bez obzira na količinu, obavezno doktoru priznajte koliko cigareta zaista konzumirate. Prema priznanju lekara, upravo je pušenje navika o kojoj pacijenti najviše lažu.

4. Alkohol

Kao i cigarete, alkohol je opasan za naše zdravlje. Utiče na jetru, jedan od najvažnijih organa u našem telu. Informacija o količini alkohola koju konzumirate može biti veoma važna za postavljanje pravilne dijagnoze.

5. Suplementi

Ako koristite dodatke ishrani, vitamine ili lekovito bilje, recite to svom doktoru. Kada određeni lekovi dođu u dodir sa tim dodacima, efikasnost lekova može da se poništi ili da se pojača, što nije dobro po vaše zdravlje.

6. Seksualni život

Neprijatno nam je da odgovaramo na pitanja o seksualnom životu jer je to intimna stvar, ali informacije o tome kakvu zaštitu koristite i da li ste imali polno prenosivu bolest mogu da budu važne za propisivanje potrebnih analiza i pregleda.

7. Mentalno zdravlje

Kada vas lekar pita kako se osećate, nemojte skrivati svoje pravo stanje i emocije. One mogu da budu manifestacija nekih fizičkih problema. Mnogi ne znaju da bolesna štitna žlezda može da uzrokuje napad panike i anksioznost. Iskren razgovor sa doktorom može samo da vam pomogne, zato nemojte da se ustručavate da govorite istinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: