Kako da tumačite deklaracije na proizvodima

Ako želite da brojite svoje kalorije, hranljive materije i šećere kako treba, neophodno je da poznajete inteligentne marketinške strategije koje proizvođači hrane koriste da bi nas naveli da mislimo da se hranimo zdravo.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 21.05.2017.

15:15

Kako da tumačite deklaracije na proizvodima
Foto: Thinkstock

Ako želite da pravilno čitate deklaracije, morate da znate šta je tačno, a šta pogrešno. Evo vodiča za bolje razumevanje onoga što nam proizvođači poručuju:

Počnite od veličine porcije i kalorija

To će vam pomoći da odredite pravu količinu u obroku. Dnevni unos kalorija za zdravu osobu treba da iznosi između 1.800 i 2.200 kcal, u zavisnosti od fizičke aktivnosti i pola.

Naučite sve o mastima

Zasićene masti: ova vrsta se često nalazi u mleku, puteru i mesu. S obzirom na to da može da utiče na nivo holesterola u krvi, treba da se konzumira u ograničenim količinama. Idealno bi bilo da ove masnoće čine manje od 10 odsto preporučenog dnevnog kalorijskog unosa.

Trans masti: ova vrsta je oblik hidrogenizovane masti sa produženim rokom trajanja. Koristi se u proizvodnji mnogih prerađevina i značajno utiče na nivo holesterola u krvi. Zato treba izbegavati čestu konzumaciju. Zapamtite da za ovu vrstu masti na deklaraciji može da stoji "delimično hidrogenizovano ulje". To, međutim, znači da namirnica ne sadrži preko 0,5 grama trans masti.

Nezasićene masti: ovoj vrsti treba da težite jer je zdrava. Najčešće se nalazi u biljnom ulju i može da snizi ili koriguje nivo holesterola u organizmu. Postoje dva tipa: monozasićene, koje se nalaze u namirnicama kao što su avokado, koštunjavo voće i masline. Dobre su snižavanje nivoa lošeg holesterola, ili LDL-a i polizasićene, koje se nalaze u uljima od susama i suncokreta, kao i u morskim plodovima.

Među polinezasićenim su i omega 3 i omega 6 masne kiseline. Prve se nalaze u orahu, masnoj ribi i lanu, a ostale u nekim vrstama žitarica.

Deklaracija o hranljivim vrednostima čak može da sadrži izraz "ukupne masti". To uključuje zasićene, polinezasićene, mononezasićene i trans masti.

Čega vam je potrebno više

Najvažnija su vlakna, vitamini, proteini i minerali, kao što su kalcijum i gvožđe. Što ih je više, to je bolje za vas.

Prerušeni šećeri

Zahvaljujući pametnim marketinškim strategijama kompanija, šećer je danas često sakriven u deklaraciji. Bez obzira na to što se ove korporacije trude da stalno smišljaju nove izraze, reč je o najobičnijem šećeru. U to spadaju nektar od agave, smeđi šećer, kristali šećerne trske, sok šećerne trske, sirup od rogača, kukuruzni sirup, kristalizovana fruktoza, šećer od urme, šećer od grožđa, med, sirup od slada, javorov sirup, sirup od pirinča.

Prema podacima Američkog udruženja za bolesti srca, muškarci ne bi trebalo da konzumiraju više od 37,5 grama ili 9 kafenih kašičica, a žene od 25 grama ili 7 kafenih kašičica šećera dnevno. To je gornja granica: što manje šećera konzumirate, to bolje za vaš organizam.

Kako razumeti dnevne vrednosti u procentima

Ova stavka se odnosi na to koliko koji sastojak zadovoljava dnevne potrebe vašeg organizma. Recimo, ako na deklaraciji uz kalcijum piše 10 odsto, to znači da će jedna porcija tog jela zadovoljiti 10 odsto vaših dnevnih potreba za kalcijumom.

Treba da zapamtite da se dnevne vrednosti u procentima izračunavaju pod pretpostavkom da je dnevni energetski unos 2.000 kcal.

Izvor: Danas.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: