Da li biste otišli pod nož širom otvorenih očiju?

Sve više operacija izvodi se dok je pacijent budan i gleda, kako iz finansijskih, tako i iz medicinskih razloga. Ali kako je sve veći broj onih pacijenata koji biraju da operaciju provedu širom otvorenih očiju, lekar–pacijent protokol ne uspeva da održi ritam sa novom praksom

Zdravlje

Izvor: nedeljnik.rs

Četvrtak, 18.05.2017.

08:20

Default images
Thinkstock

"Želite li da vidite svoje tetive?"

Asif Ilajas, hirurg za šake i zglobove, taman se spremao da zatvori pacijentkinju. Ali prvo joj je ponudio priliku da osmotri izvor bola koji se širio: tetive koje su izgledale kao bledo ružičaste trakaste bombone. Tanušnim hirurškim instrumentom izvukao ih je napolje da joj demonstrira koliko su sada fleksibilne.

"To je baš super", uspela je da procedi pacijentkinja Ester Vojnov.

Operacija koju je dr Ilajas izveo uglavnom podrazumeva da pacijent bude pod anestezijom. Ali Ester je – njena radoznalost se probudila, a prema anesteziji ima averziju – izabrala da bude budna dok zahvat traje, primivši samo lokalni anestetik od kojeg joj je utrnula podlaktica.

Sada je mogla da vidi zašto su joj zglob i palac neumoljivo pulsirali.

Doktor Ilajas je sve vreme ćaskao sa Ester, trudeći se da je umiri.

Sve više operacija izvodi se dok je pacijent budan i gleda, kako iz finansijskih, tako i iz medicinskih razloga. Ali kako je sve veći broj onih pacijenata koji biraju da operaciju provedu širom otvorenih očiju, lekar–pacijent protokol ne uspeva da održi ritam sa novom praksom. Pacijenti mogu postati rastrojeni zbog naizgled zloslutne tišine, ili da im ne prija kancelarijski humor. U tekućem istraživanju negativnih iskustava u "budnoj hirurgiji", istraživačima sa Univerziteta u Čikagu jedan od pacijenata preneo je: "Hirurg mi je rekao da će uzeti oštriji nož i počeo da se smeje."

Dr Aleksander Langerman, stariji autor nedavne studije o komunikaciji između hirurga i pacijenta tokom ovakvih procedura, i hirurg u Medicinskom centru Univerziteta Vanderbilt u Nešvilu, kaže da je odluka pacijenta da ostane budan tokom operacije neretko odraz rastuće sumnje u autoritativne figure.

"Povremeni skandali koji se dogode dok je pacijent pod sedativima neprekidno podrivaju njihovo poverenje u nas", rekao je.

Ali pacijenti su takođe zaintrigirani onim što im se radi dok spavaju. U odluci da se ostane budan, dodao je Langerman, "nalaze se radoznalost i želja da se ima kontrola nad tim iskustvom".

Zaista, nekoliko istraživanja ukazuje da neke pacijente manje uznemiruje činjenica da će biti budni nego da budu uspavani.

Drugim pacijentima, pokazuju istraživanja, anksioznost izaziva opšta anestezija, naročito neposredno pre operacije, zato što se plaše da se iz nje neće probuditi.

U toku nekih operativnih zahvata, uključujući duboku moždanu stimulaciju, neophodno je da pacijent bude budan zbog kritične komunikacije. Ali pošto se alternative za anesteziju, poput blokatora lokalnih nerava ili ciljanih injekcija, sve više usavršavaju, mnogo veći broj zahvata moguće je obaviti a da pacijent bude potpuno svestan ili pod malom dozom sedativa.

Najveći broj takvih zahvata uradi se u ortopediji, ali na tom putu su i druge medicinske specijalnosti, poput grudne hirurgije, otorinolaringologije, vaskularne hirurgije, urologije, oftalmologije i plastične hirurgije.

Istraživanja pokazuju da lokalna anestezija može izazvati manje komplikacija nego opšta, a i manje košta. Oporavak je brži i manje je nuspojava, što umanjuje i potrebu za opioidima u postoperativnoj fazi.

Ali mnogi lekari budnu hirurgiju posmatraju s podozrenjem. Šta ako pacijent postane previše nervozan, ometa hirurga gomilom pitanja, ili se pobuni kada stažista asistira, što je osnova hirurškog obrazovanja?

Doktor Langerman kaže da mnogi hirurzi ne vole da ih neko posmatra dok rade iz drugih razloga. "Često imaju strah od tužbi, ili se boje da ne razočaraju pacijenta."

Ali zato pacijent može biti veoma zadovoljan. Dok su Ester Vojnov medicinske sestre izvozile iz operacione sale, izgledala je prijatno iznenađena. "Imala sam upale zuba koje su gore prošle", rekla je.

Nepunih pola sata posle operacije, odvezla se kući, koristeći ruku koju samo što su operisali.

Pacijenti se procenjuju prema verovatnoći da će podleći stresu dok su budni. Premda bi zadovoljavajuće lično iskustvo bilo idealno, objasni se pacijentu, najvažnija je bezbednost, uključujući i mogućnost hirurga da se usredsredi i komunicira sa drugim članovima medicinskog osoblja bez prekidanja.

Tokom trosatne operacije kolena, budnom pacijentu može postati dosadno, može mu dojaditi da bude u istom položaju: "Zato biste možda morali da čavrljate za vreme čitave operacije", kaže dr Dejvid Dikerson, asistent anesteziologa na Univerzitetu u Čikagu. "To vas ne uče u medicinskoj školi."

Pacijenti ponekad precene svoju sposobnost da se nose sa nepoznatim stimulansima u operacionoj sali, kaže dr Stavros Memcudis, istraživač i profesor anesteziologije na Medicinskom fakultetu Vejl Kornel.

"Pacijent će zapitkivati: 'Šta to radi moje srce? Je li to normalno?'"

Doktor Ilajas kaže da oko 80 odsto pacijenata koji imaju mogućnost da odaberu odluči da želi da ostane budno. Ali sam dr Ilajas se, kada mu je bila potrebna operacija, poneo staromodno.

"Ne želim da budem budan i da brinem", objasnio je. "Kada sam se podvrgavao vazektomiji, imao sam opciju da ostanem budan. Ali rekao sam – ne. Radije bih da zaspim."

Izvor: Nedeljnik.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: