Uskoro u ponudi vakcina protiv akni

Jedan dermatolog Univerzitetske klinike u San Dijegu, koji je radio na vakcini protiv antraksa, trenutno radi na zaštiti od akni.

Zdravlje

Izvor: Newser

Utorak, 25.04.2017.

09:39

Uskoro u ponudi vakcina protiv akni
Foto: Thinkstock

Profesor Erik Huang vođa je šestogodišnje studije koja bi trebalo da dovede do razvoja vakcine za borbu protiv bakterija, izazivača akni.

"Ovo je prva vakcina u službi ljudske lepote", rekao je Huang, dodajući da bi za nju postojalo veliko tržište.

Tinejdžeri su naročito skloni aknama jer se zbog pojačanog lučenja lojnih žlezda usled pubertetskih promena, bakterije lakše razmnožavaju na njihovoj koži.

Istraživači su već razvili antitela koji utiču samo na toksični CAMP protein koji luči bakterija i sada rade na dve vrste vakcina - terapeutskoj i preventivnoj.

Zasad su te vakcine udaljene od pacijenata najmanje dve godine, ali ohrabruje činjenica da su se dobro opkazale na miševima i manjim uzorcima ljudske kože.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: