Počela Nedelja imunizacije u Evropi

Nedelja imunizacije u Evropskom regionu Svetske zdravstvene organizacije (SZO), 12. po redu, počela je juče i trajaće do 30. aprila.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 25.04.2017.

08:20

Počela Nedelja imunizacije u Evropi
Foto: Thinkstock

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" navodi da je to godišnji događaj čiji je opšti cilj povećanje obuhvata imunizacije kroz jačanje uverenja o potrebi zaštite svakog pojedinca od bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom.

SZO je pokrenula inicijativu za organizovanje Nedelje imunizacije u oktobru 2005. godine sa idejom da se pažnja opšte javnosti i zdravstvenih radnika usmeri na značaj imunizacije kao najefektivnije i najefikasnije mere primarne prevencije. Srbija je od početka bila uključena u tu inicijativu.

Cilj sistematske obavezne imunizacije je da se dostigne i održi obuhvat programom obavezne imunizacije od najmanje 95 odsto na nivou celokupne populacije dece koju prema kalendaru treba vakcinisati (sva deca, svim vakcinama bez demografskih, teritorijalnih i socijalnih razlika) radi sprečavanja obolevanja, mogućih komplikacija koje zahtevaju bolničko lečenje, od kojih neke ostavljaju trajna oštećenja, i od smrtnih ishoda.

Imunizacija je jedna od najuspešnijih javno-zdravstvenih inicijativa, koja je doprinela iskorenjivanju velikih boginja i doprinosi iskorenjivanju dečje paralize. Dramatičan pad obolevanja od vakcinama preventabilnih bolesti učinio je da se u Evropi neke zarazne bolesti smatraju delom prošlosti. Nasuprot tome, blizu milion osoba u evropskom regionu SZO nije vakcinisano osnovnim vakcinama i bolesti koje se mogu prevenirati vakcinacijom kontinuirano izazivaju obolevanje, komplikacije/sekvele i čak smrtne ishode.

U prethodnim godinama, zemlje evropskog regiona su suočene sa epidemijama malih boginja, rubeola, zaušaka, koje se javljaju kod osetljive populacije koja nije vakcinisana ili nije vakcinisana na vreme.

Kako zarazne bolesti ne poznaju granice, epidemije se šire iz zemlje u zemlju, kao što je primer i aktuelne epidemije malih boginja u Rumuniji. Zaključno sa 2015. godinom, dve trećine zemalja evropskog regiona SZO je dostiglo odstranjivanje malih boginja, pokazujući da je uz odgovarajuće napore i ostalih zemalja moguće uskoro dostići taj istorijski značajan cilj u celom regionu.

Dostizanje i održavanje kolektivnog imuniteta populacije protiv zaraznih bolesti vakcinacijom je suština zajedničkih napora u svim zemljama sveta, ističe se u saopštenju "Batuta".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: