Besplatni pregledi kože u centru Beograda

Zainteresovani građani i danas na Trgu Republike mogu da obave besplatan pregled kože.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 22.04.2017.

14:35

Besplatni pregledi kože u centru Beograda
Foto: Thinkstock

Preglede obavljaju dermatolozi iz vodećih zdravstvenih ustanova u Srbiji, a u okviru akcije "Pregled za sve" čiji je cilj rano otkrivanje melanoma.

Dijagnostički centar na Trgu Republike posetio je danas ministar zdravlja Zatibor Lončar koji je rekao da ga raduje što je veliki broj građana pokazao interesovanje da preventivno pregleda kožu.

"Prevencija je u svim oblastima zdravstvene zaštite i usluga, nemerljivo bolji i jeftiniji način borbe za zdravlje, nego lečenje. To posebno važi za rak kože koji se, za razliku od drugih karcinoma, može videti, a ako se otkrije na vreme u 90 odsto slučajeva i potpuno izlečiti", rekao je Lončar.

On je naglasio da u svetu, ali i Srbiji raste broj obolilih i da u našoj zemlji broj obolelih raste na godišnjem nivou za oko šest odsto.

U našoj zemlji, kako kaže, samo 20 odsto melanomskih promena otkrije se na vreme.

"Kampanje poput ove zato su ne samo poželjne, nego i neophodne i Ministarstvo zdravlja će nastaviti da ih aktivno podržava. Rezultati koji su ostvareni do sada, već su doprineli značajnom pomaku na polju povećanja broja ljudi koji pravovremeno dolaze na dermoskopske preglede, a iz bolnica dobijamo potvrde o većem broju rano otkrivenih melanoma", rekao je Lončar.

U centru grada pregledi se obavaljaju od devet do 21 sat, a pregled, koji se obavlja bez uputa i zakazivanja, traje deset do 15 minuta.

Pregledi su se obavljali i juče kada je, prema rečima organizatora, pregledano više od 500 ljudi.

Dermatoskopija je neinvazivna dijagnostička metoda koja omogućava precizniju dijagnostiku promena na koži.

Melanom je najređi oblik raka kože, ali istovremeno i najopasniji, te lekari osobama koji imaju mnogo mladeža na koži savetuju redovne preglede.

Prema podacima Registra za rak Republike Srbije, u periodu od 2007. do 2012. godine bilo je 624 novoobolele osobe od melanoma, a u istom periodu, u proseku se godišnje registrovalo 252 osobe umrle od melanoma, 149 muškaraca i 103 žene.

U odnosu na druge svetske zemlje (Australija i Novi Zeland), Srbija se sa stopama oboljevanja nalazi u grupi zemalja sa nižim rizikom oboljevanja, ali se broj obolelih povećava svakih 5 godina za 20 odsto, pre svega zbog nekontrolisanog izlaganja UV zračenju stanovništva u prethodnih 50 godina.

Poseban problem je činjenica da se 80 odsto pacijenata dijagnostikuje u kasnoj fazi, kada je tumor debljine veće od 1 milimetar, kada je daleko veći rizik od daljeg širenja bolesti u limfne čvorove i unutrašnje organe.

Akciju "Pregled za sve" sprovode Eucerin Srbija i Fond B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: