Deca koja koriste smartfone i tablete spavaju kraće

Deca koja provode vreme igrajući se na pametnim telefonima i tabletima spavaju kraće od svojih vršnjaka koja ne koriste tu vrstu tehnologije, tvrde naučnici.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 21.04.2017.

20:35

Deca koja koriste smartfone i tablete spavaju kraće
Foto: Thinkstock

Studija je pokazala da je svaki sat proveden uz ekran osetljiv na dodir povezan sa 15 minuta kraćim snom.

U studiji Univerziteta Birkbek u Londonu učestvovalo je 715 roditelja dece mlađe od tri godine.

Postavljana su im pitanja o tome koliko često se njihovo dete igra s pametnim telefonom ili tabletom i navikama vezanim za spavanje.

Rezultati su pokazali da su deca koja koriste telefone spavala duže tokom dana, a kraće tokom noći. Istraživači su ustanovili da bi svaki sat korišćenja ekrana na dodir skratio san za 15 minuta.

"To nije mnogo vremena za nekog ko spava 10-12 sati dnevno odjednom, ali svaki minut je važan za razvoj dece jer san ima brojne prednosti", rekao je doktor Tim Smit.

S druge strane, studija je pokazala da deca koja koriste ekrane osetljive na dodir brže razvijaju motoričke sposobnosti.

"Ovi podaci mogu da budu varljivi jer je reč o tehnologiji koja se relativno još nalazi u povoju, zbog čega je prerano donositi ovakve tvrdnje", dodao je Smit.

Istraživači savetuju da roditelji deci postave granice, odnosno da odrede koliko vremena dete sme da provede koristeći pametan telefon ili tablet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: