"Ovo je najzdraviji doručak koji možete da pojedete"

U poslednje vreme raste broj naučnika koji zagovaraju teoriju da doručak ne samo da je bespotreban obrok, već i da škodi organizmu.

Zdravlje

Izvor: Independent

Sreda, 05.04.2017.

18:10

Foto: Thinkstock

Biohemičar Terens Kili tako u svojoj najnovijoj knjizi " Breakfast is a Dangerous Meal" tvrdi da je zahvaljujući preskakanju doručka od 2008. godine uspeo da izleči dijabetes tipa 2, dok pojedini nutricionisti smatraju da doručak jednostavno predstavlja način da nas velike kompanije navedu da pojedemo jedan obrok više i na taj način svojim novcem napunimo njihove džepove.

Iako se ovi navodi poklapaju sa rezultatima studija koji ukazuju na to da stara izreka možda i nije tako istinita, tj. da doručak ne mora da bude najvažniji obrok, svakako bi mogao da igra veliku ulogu u održavanju zdrave ishrane.

"Rekla bih da je doručak jednako važan kao ručak i večera. Brojna istraživanja su pokazala da ljudi koji redovno doručkuju brže gube suvišne kilograme i kasnije uspešnije održavaju optimalnu telesnu težinu. Kod njih je takođe smanjen rizik od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti", rekla je Marsela Fuiza, portparolka Britanskog dijeteskog udruženja.

Uprkos tome što smatra da ne postoji savršen doručak, Fuiza je umesto recepta dala sledeći savet: kombinujte namirnice bogate proteinima (na primer jaja ili grčki jogurt) sa namirnicama bogatim zdravim mastima (avokado) i integralnim žitaricama (ovas).

"Isprobajte različite kombinacije i nakon toga jedite ono što vam najviše prija", zaključila je Fuiza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: