Paralizovani čovek koji pomera ruke snagom svog uma

Posle saobraćajne nesreće, koju je doživeo vozeći bicikl, Bil Kočevar iz Klivlenda u Ohaju je ostao paralizovan. Punih osam godina nije mogao da se pokreće od ramena nadole.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 29.03.2017.

12:29

Paralizovani čovek koji pomera ruke snagom svog uma
Printscreen YouTube/SWNS TV

I pored toga, on je danas, zahvaljujući prodoru savremene tehnologije koja koristi mogućnost iskorišćavanja moći misli, u stanju da pomera ruke i šake. Bil je tako postao prvi kvadriplegičar na svetu kome je "vraćena" mogućnost pokretanja.

Ovaj 56-godišnjak je sada osposobljen da se sam hrani u svojim kolicima zahvaljujući mikročipu u mozgu koji čita njegove misli i prevodi ih u instrukcije koje primaju njegovi mišići.

Nedavni testovi su pokazali da je Kočevar sada sposoban sam da jede pire kašikom, da prinese ustima šolju kafe, pa čak i da sam počeše nos.

"Kao neko ko osam godina nije mogao da se pomeri, svaki čak i mali pokret je fenomenalan", kaže Bil.

Ovaj slučaj daje nadu milionima paralizovanih osoba širom sveta.

Ceo sistem funkcioniše tako što zaobilazi oštećenje kičmene moždine, koje sprečava da instrukcije iz mozga stugnu do mišića. Umesto da pokušava da popravi oštećenje, nova tehnologija povezuje mozak direktno sa mišićima putem mikročipova i kompjuterskog procesora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: