Naučnici stvorili "veštačku" krv

Nedostatak zaliha krvi muči većinu zdravstvenih sistema u svetu, ali novo istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Bristolu budi nadu da će jednog dana proces transfuzije biti potpuno drugačiji.

Zdravlje

Izvor: Huffington Post

Utorak, 28.03.2017.

13:43

Naučnici stvorili
Foto: Thinkstock

Studija objavljena sredinom marta u časopisu "Nature Communications" ispitivala je novu tehniku proizvodnje potencijalno neograničenih količina veštačke krvi.

U ovoj fazi, pravljenje veštačke krvi je suviše skupo i komplikovano da bi imalo prednost u odnosu na standardno doniranje krvi. Međutim, usavršavanjem tehnike, veštačka krv mogla bi da se koristi širom sveta.

"Potreba za alternativama standardnoj transfuziji je velika u celom svetu", kaže dr Džen Fraj, biohemičar univerziteta i jedna od autorki studije.

"Uzgojeni eritrociti imaju prednost u odnosu na krv donora, jer smanjuju rizik od zaraznih bolesti koje se prenose transfuzijom."

Ranije su naučnici uspevali da stvore "veštačka" krvna zrnca zahvaljujući matičnim ćelijama, ali je iz jedne matične ćelije moglo da se proizvede samo 50.000 crvenih krvnih zrnaca, dok poređenja radi, samo jedna kesa krvi za transfuziju sadrži oko bilion (hiljadu milijardi) eritrocita.

Koristeći novi metod, naučnici su uspeli da produže fazu matičnih ćelija u kojoj mogu da se neograničeno umnožavaju, a naučnici kažu da takav proces ćelije čini "besmrtnim".

Tehnika bi jednog dana mogla da se koristi za stvaranje krvi, ali je protokol još u povoju. Tim iz Bristola napravio je tek nekoliko kesa krvi. Ipak, za nekoliko godina, novi metod bi omogućio bolnicama da čuvaju zalihe retkih krvnih grupa i koriste ih po potrebi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: