Moderan život ubija, starac iz Amazonije zdraviji od nas

Novo istraživanje objavljeno u publikaciji "Lanset" bi trebalo da razveje brojne zablude o napretku i blagodetima po zdravlje koje nosi moderan život.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 21.03.2017.

10:30

Moderan život ubija, starac iz Amazonije zdraviji od nas
Foto: Getty Images

Kako prenose mediji, dokazano je da "moderan život zaista ubija", nakon otkrića da jedno izolovano pleme u Amazoniji ima "najzdravije arterije koje su naučnici ikada videli".

Pleme Čimane (Tsimane) iz Bolivije ima manji zabeleženi procenat oboljenja kardiovaskularnog sistema nego bilo koja druga istraživana populacija na planeti, a koronarna arteroskleroza je pet puta ređa nego u proseku u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Život plemena Čimane ukazuje na to da je ishrana bez mnogo zasićenih masti, uz dosta namirnica bogatih ugljenim hidratima i vlaknima, uz meso divljači i ribe i posebnu veliku aktivnost celog dana, pravi recept za sprečavanje oštećenja srčanih arterija", navodi vođa istraživačkog tima profesor Hilard Kaplan sa Univerziteta u Meksiku.

Naučnici smatraju da je teško preslikati život ovog plemena na modernog čoveka, ali da se neke stvari mogu iskoristiti. Najveći problem jeste fizička aktivnost, koja je potpuno suprotna navika "sedećeg modernog čoveka".

Naime, pripadnici ovog plemena samo deset odsto vremena dnevno nisu fizički aktivni, dok se u "prvom svetu" sedi čak 54 odsto vremena u budnom stanju.

Muškarci iz plemena Čimane love, prikupljaju namirnice i obrađuju zemlju i alatke uz fizičku aktivnost između šest i sedam sati dnevno, dok su žene aktivne sat do dva manje.

Njihova ishrana je mahom (72%) sačinjena od ugljenih hidrata (pirinač, kukuruz, bobice, orašasti plodovi, voće), a 14 odsto su proteini iz mesa ribe i divljači. Preostalih 14 odsto čine masti, odnosno samo 38 grama dnevno, uključujući 11 grama zasićenih masti, bez trans-masti.

Pušenje je ekstremno retko, a sve to u kombinaciji dovodi do slučajeva u kojima 80-godišnjak iz ovog plemena ima arterije, koje su iste kao kod prosečnog sredovečnog Amerikanca.

Devet od deset pripadnika plemena nema nikakav rizik od srčanog oboljenja, 13 odsto ima mali rizik, a tek tri odsto ima umereno visok ili visok rizik. Slično je i u najstarijoj populaciji (stariji od 75 godina).

Takođe, vredi istaći da naučnici smatraju da zdravlje ovog plemena ima manje veze sa genetikom, a više sa načinom života, jer se u selima u kojima dolazi do promene i modernizacije života već primećuje uvećanje nivoa holesterola kod pripadnika plemena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: