Kako nastavnici fizičkog opisuju srednjoškolce?

Tromi, gojazni, sa lošim životnim navikama - tako nastavnici fizičkog opisuju mnoge današnje školarce.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 22.02.2017.

21:50

Kako nastavnici fizičkog opisuju srednjoškolce?

Osim što se ne bave sportom i provode veći deo dana uz računar i telefon, loše se i hrane. Da bi se to promenilo, potreban je trud i roditelja i nastavnika.

Čak 70 odsto dece je nedovoljno fizički aktivno. Svako peto dete ima nepravilno držanje tela, a čak svako četvrto je gojazno. U školama su problem ozbiljno shvatili i uvode svakodnevne fizičke aktivnosti.

“Za početak smo se bar setili da smo u takvom stanju i to je već napredak. Druga faza je već počela, ozbiljnost koju škola treba da se posveti tom problemu koji mora da krene odmalena i mi smo sad krenuli od prvog do četvrtog razreda, a vrlo brzo ćemo krenuti da radimo sa predškolskim uzrastima”, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Zbog brzog tempa života, kuvana hrana je sve manje na meniju, pa većina mališana kupuje na kioscima takozvanu brzu hranu.

I pedijatri su saglasni da posledice loše ishrane i neaktivnosti mogu biti ozbiljne, a gojaznost izaziva niz bolesti u odraslom dobu

“Gojaznost je jedna ozbiljna stvar i često kažemo da je to problem koji se lako prepoznaje, a teško leči”, istakla je Biljana Aleksić, pedijatar DZ Stari grad.

Upornost, strpljenje, doslednost. Jedino tako možete najpre promeniti svoje, pa onda i loše navike svoje dece. Ali vredi. I zbog vašeg i zbog njihovog zdravlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: