Novi lekovi - nova nada za pacijente

Nova nada za pacijente koji boluju od karcinoma jetre, jajnika, prostate i hematoloških oboljenja, u bolnice su stigli najsavremeniji inovativni lekovi.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 21.02.2017.

18:45

Novi lekovi - nova nada za pacijente
Foto: Thinkstock

Za stavljanje 23 inovativna leka na pozitivnu listu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Ministarstvo zdravlja izdvojilo je 995 miliona dinara.

Posle pet godina pauze, inovativni lekovi su konačno stigli u Srbiju i najsavremenija terapija sada je dostupna pacijentima. Uz saglasnost Vlade, Ministartsvo zdravlja formiralo je posebnu komisiju koja je radila na ubrzavanju procesa uvođenja inovativnih lekova, da uvođenje bude sistemsko i da se obavlja kontinuirano svake godine.

“Posle pet godina, napokon imamo nove inovativne lekove za naše pacijente. Centralna komisija je skoro celu godinu radila na odabiru i odredjivanju prioriteta”, rekao je Zoran Radojičić, direktor UDK Tiršova.

“Najprioritetniji su bili lekovi za decu i svi lekovi koji su za decu su aplicirani su prihvaceni i dostupni su sada nasim pacijentima”, dodao je.

Skoro 40 godina nije bilo moderne terapije za pojedine karcinome, kao što su karcinomi jetre, prostate i jajnika a stavljanjem onkoloških inovativnih lekova na pozitivnu listu, onkološki pacijenti imaće najsavremeniju terapiju. Na pozitivnoj listi su i lekovi za transplantaciju kao i za lečenje steriliteta.

“Za ove najsavremenije inovativne lekove, njih 11 koje odobrava centralna komisija već je odboreno za 35 pacijenata i to su lekovi za lečenje melanoma za lečenje karcinoma jajnika, za lečenje karcinoma prostate, karcinoma jetre i za teška hematološka oboljenja”, objasnila je Verica Lazić, direktorka RFZO.

Od 23 inovativna leka koji su uvedeni na pozitivnu listu, 22 su bolnički lekovi, a jedan se izdaje o trošku RFZO uz recept u apotekama.

“Na toj listi A se nalazi bunstentan, to je lek za plućnu hipertenziju i RFZO je predvideo da se taj lek može dobiti na recept ukoliko postoji mišljenje konzilijarno od tri lekara iz sekundarne zdravstvene ustanove i pacietni koji imaju taj propisan recept mogu ga dobiti”, rekla je Tathjana Žunić iz " APOTEKE BEOGRAD ".

Do kraja godine u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima biće još inovativnih lekova, najavljuju iz RFZO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: