Svakog dana u Srbiji jedna žene umre od ove opake bolesti

Počela je Evropska nedelja prevencije raka grlića materice. Podaci iz 2016. godine o stopi oboljvanja i umiranja od raka grlića materice u Srbiji su i više nego zabrinjavajući.

Zdravlje

Izvor: Jovana Uhrin

Ponedeljak, 23.01.2017.

20:19

Svakog dana u Srbiji jedna žene umre od ove opake bolesti

Svakog dana u Srbiji najmanje jedna žena umre, a četiri obole od raka grlića materice. Ovaj maligni kancer drugi je vodeći uzrok obolevanja od raka među ženskom populacijom u Srbiji.

“Naša zemlja se po učestalosti pojavljivanja ove maligne bolesti nalazi na četvtom mestu, odmah posle Litvanije, Rumunije i Bugarske, kada je u pitanju smrtnost, odnosno umiranje od raka grlića materice, mi se nalazimo na drugom mestu, odmah posle Rumunije. Godišnje se registruje oko 1244 žena koje obole od raka grlića materice i negde oko 480 smrtnih ishoda”, kaže Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje “Batut”.

Ovo su zabrinjavajući podaci koji zahtevaju da se na sistemskom nivou preduzmu mere koje se pre svega odnose na preventivne preglede, koji na vreme mogu da pokažu promenu na grliću materice, pre nego što postane rak, i još može da se ukloni.

Rak grlića materice izaziva humani papiloma virus, koji se uglavnom prenosi seksualnim kontaktom. Radi prevencije, dečaci i devojčice od 9 do 12 godina uskoro će moći da prime HPV vakcinu.

Počinje dobrovoljna vakcinacija dečaka i devojčica starosti od 12 godina u našim domovima zdravlja, u drugoj polovini ove godine, kaže Berislav Vekić iz Ministarstva zdravlje.

Kupola Narodne skupštine do kraja ove nedelje svetleće zelenom bojom, a to bi trebalo svim građankama da skrene pažnju koliko je važno promene koje vode ka raku grlića materice uočiti na vreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: