Žena umrla od infekcije otporne na sve antibiotike u SAD

Jedna Amerikanka umrla je od infekcije koja je bila otporna na svih 26 raspoloživih antibiotika, što je samo jedan u nizu dokaza da pojedini sojevi bakterija postaju sve opasniji.

Zdravlje

Izvor: AFP

Subota, 14.01.2017.

18:20

Žena umrla od infekcije otporne na sve antibiotike u SAD
Foto: Thinkstock

Žena u sedamdesetim godinama života umrla je u Nevadi, od posledica infekcije rane nakon otvorenog preloma noge.

Zvanični uzrok smrti je sepsa, izazvana retkom enterobakterijom - Klebsiella pneumoniae - otpornom na sve antibiotike dostupne u Sjedinjenim Američkim Državama.

Stručnjaci kažu da je žena, poreklom iz Indije, u svojoj domovini lečena pune dve godine zbog uzastopnih infekcija, nakon preloma butne kosti, a poslednji put u junu 2016.

Zatim je prebačena u Nevadu, gde su naučnici uspeli da identifikuju bakteriju i izoluju pacijentkinju.

Analize obavljene nakon njene smrti pokazale su da se infekcija možda mogla suzbiti fosfomicinom, lekom koji se u Velikoj Britaniji u takvim slučajevima daje intravenozno.

Svetska zdravstvena organizacija klebsijelu opisuje kao “pretnju ljudskom zdravlju koja zahteva hitno rešenje”, zbog njene prilagodljivosti na antibiotike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: