Pet namirnica koje podižu imunitet tokom zime

Sveže voće i povrće manje je dostupno tokom zime, pa ponekad treba biti kreativan u snabdevanju organizma vitaminima, mineralima i drugih hranljivim materijama iz hrane.

Zdravlje

Izvor: punkufer.hr

Subota, 07.01.2017.

18:25

Default images
Foto: Thinkstock

Osim citrusnog voća, u jačanju imuniteta mogu da posluže i ove namirnice.

Kefir

Ovaj fermentisani mlečni proizvod sadrži oligosaharide, vrstu složenih ugljenih hidrata koji hrane korisne bakterije u želucu i osnažuju imunitet. Čuvajte kefir na hladnom mestu jer su aktivne kulture osetljive na visoke temperature.

Kiseli kupus

Kiseli kupus jedan je od glavnih izvora vitamina C u zimsko vreme. S obzirom na to da nastaje tokom procesa fermentisanja, pun je zdravih bakterija koje čuvaju zdravlje želuca i štite organizam od bolesti.

Artičoke

Artičoke su odlična zamena za probiotik. Sadrže nesvarljive hranlive materije koje hrane korisne bakterije u digestivnom traktu i jačaju dobro zdravstveno stanje organizma.

Banane

Banane su odličan izvor kalijuma i magnezijuma. Ovi minerali su izuzetno važni za telo u stanju stresa, iscrpljenosti i umora, pa predstavljaju odlične saveznike u jačanju imuniteta tokom zime.

Kombuha

Čaj od gljive koja je bogata B vitaminima daje preko potrebnu energiju u zimskim mesecima, i odlična je alternativa gaziranim pićima. Imajte na umu da se ispijanje ove umereno kisele tečnosti ne preporučuje osobama koje boluju od želudačnih tegoba jer može da iziritira sluznicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: