Deset namirnica koje ne smete da jedete na prazan želudac

Kada smo gladni, umemo ponekad da posegnemo za hranom koja i nije najbolji izbor, jer određene namirnice nije dobro jesti na prazan želudac.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 29.12.2016.

19:25

Deset namirnica koje ne smete da jedete na prazan želudac
Foto: Thinkstock

10 namirnica koje ne smete da jedete na prazan želudac:

1. Peciva od hrskavog i lisnatog testa
Namirnice koje sadrže kvasac iritiraju sluznicu želuca i mogu da izazovu nadutost.

2. Slatkiše
Šećer povećava nivo insulina, što pak značajno povećava pritisak na gušteraču, koja se tek "probudila". Navika konzumiranja slatkog na prazan želudac može da dovede do razvoja dijabetesa.

3. Jogurt i druge fermentisane mlečne proizvode
Kada pojedemo jogurt na prazan želudac, hlorovodonična kiselina, koja se stvara u želucu, ubija bakteriju mlečne kiseline. Tako da konzumiranjem jogurta i drugih fermentisanih namirnica za doručak svom telu nećete učiniti dobro.

4. Kruške
Prirodna vlakna u kruškama mogu da naškode osetljivoj membrani praznog želuca.

5. Paradajz
Paradajz sadrži velike količine taninske kiseline koja povećava kiselost želuca. To može da rezultira čirom na želucu.

6. Sveži krastavci i drugo zeleno povrće
Sirovo povrće bogato je aminokiselinama. Međutim, ono može da izazove gorušicu, nadutost i abdominalni bol, naročito kada se jede na prazan želudac.

7. Banane
Ako jedete banane na prazan želudac, količina magnezijuma u krvi će se znatno povećati, što može da bude štetno za srce.

8. Ljuti začini
Začinjena hrana može da ošteti i nadraži sluznicu želuca i da poveća proizvodnju kiseline u želucu. To pak može da doprinese razvoju uobičajenih poremećaja u radu probavnog sistema.

9. Hladna gazirana pića
Ukoliko pijete ujutru hladna gazirana pića, to može da ošteti sluznicu i smanji dotok krvi do želuca. Posledica toga je da se hrana vari sporije.

10. Citrusi
Citrusi su krcati voćnim kiselinama i ako ih jedete na prazan želudac mogu da izazovu gorušicu i da povećaju rizik od gastritisa i čira na želucu.
Foto: Thinkstock
10 namirnica koje smete da jedete na prazan želudac:

1. Ovsena kaša
Ovsena kaša stvara zaštitni omotač oko omotača želuca, što sprečava da hlorovodonična kiselina našteti zidovima želuca. Takođe, sadrži topljiva vlakna koja snižavaju holesterol.

2. Heljda
Heljda nežno stimuliše probavni sistem, pa je odličan izvor belančevina, gvožđa i vitamina.

3. Palenta
Palenta pomaže u uklanjanju toksina i teških metala iz organizma, normalizaciji crevne mikroflore, te nas dugo drži sitim.

4. Pšenične klice
Dve kašike pšeničnih klica sadrže oko 15 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina E i 10 odsto preporučenog unosa folne kiseline. Takođe, pomažu u pravilnom radu probavnog sistema.

5. Jaja
Naučno je dokazano da jaja za doručak mogu znatno da smanje ukupan dnevni unos kalorija.

6. Lubenica
Lubenica na prazan želudac obogatiće vas dobrom količinom tečnosti. Nadalje, lubenica je dobra za zdravlje očiju i srca, jer sadrži velike količine likopena.

7. Borovnice
Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje borovnica poboljšava pamćenje i reguliše krvni pritisak i metabolizam, naročito ako ih jedete za doručak.

8. Hleb bez kvasca
Ugljeni hidrati i druge korisne hranjive materije koje se nalaze u hlebu neophodne su za naše telo. Najbolje vreme da ih jedete je rano jutro.

9. Orašasto voće
Ukoliko ga jedete za doručak, orašasto voće će poboljšati probavni sistem i normalizovati pH želuca.

10. Med
Med pomaže u razbuđivanju tela ujutru, pa nam daje snagu i energiju. Med takođe podstiče aktivnost mozga i povećava nivo hormona sreće serotonina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: