Test krvi će predvideti opasnost od srčanog udara

Običan test krvi može da identifikuje kod pacijenta rizik od srčanog udara 15 godina unapred, otkrili su britanski naučnici.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 23.12.2016.

11:39

Test krvi će predvideti opasnost od srčanog udara
Foto: Thinkstock

Test koji košta šest evra, a rezultat se dobije za 30 minuta, moći će da pomogne lekarima da uoče pacijente kojima će pomoći lekovi ili promena životnog stila da sačuvaju život.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, 17,3 miliona osoba godišnje umre od posledica srčanog udara. Mnoge od ovih smrti uzrokovane su životnim stilom pacijenata, među kojima je ispijanje alkohola, pušenje, dijete i vežbe. Pacijenti obično ne reaguju dok ne osete znakove upozorenja.

Kada je srčani mišić oštećen, ispušta protein zvani tropinon u krvotok. Test krvi se već koristi u bolnicama za brzo dijagnostikovanje da li je neko doživeo srčani udar. Ali nova studija koja je sprovedena na univerzitetima u Edinburgu i Glazgovu, sugerišu da se troponinski test može koristiti za detektovanje ranih znakova pre nego što neko doživi srčani udar i oboli od nekih srčanih oboljenja.

Tim koji je radio istraživanje kazao je da je potrebno uraditi još nekoliko testova kako bi se ovaj način testiranja uveo u regularnu praksu da bi se pomoglo u prevenciji srčanih oboljenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: