Udahnite duboko i probudite mozak

Većina ljudi se našla u toliko stresnim situacijama, da im je neko morao reći da se „smiri i udahne duboko“. Kada kiptite od besa, to može biti najiritantniji savet, ali naučnici kažu da je na mestu.

Zdravlje

Izvor: Daily Mail

Subota, 10.12.2016.

10:41

Udahnite duboko i probudite mozak
Foto: Thinkstock

Duboko disanje čini čuda za vaše telo i psihu, pokazala je studija Nortvestern univerziteta. Jedan dubok udah kroz nos može da ojača povezanost između različitih delova mozga i razbistri pamćenje.

Ispitanici u studiji mogli su brže da prepoznaju izraze lica na slikama koje su im naučnici pokazivali, ukoliko bi duboko udahnuli, ali samo na nos.

Ispostavilo se da izdisanje i udisanje na usta nemaju takve efekte.

Naučnici to objašnjavaju time što je evolucija udesila da se u stresnim situacijama zadišemo.

Kada ste u panici, disanje vam se ubrzava i mozak prepoznaje da ste u opasnosti, zbog toga brže reaguje na stimulanse iz okruženja.

Takođe, otkriveno je da fokusirano disanje, ono koje podrazumeva obraćanje pažnje na svaki udah i izdah, može sinhronizovati funkcionisanje kompletne limbičke mreže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: