U japanskom gradu bar-kod za starije dementne osobe

Japanski gradić Iruma severno od Tokija pronašao je način za brzi pronalazak starih i dementnih osoba koje se izgube, bar-kod koji se zalepi na nokat malog prsta na nozi.

Zdravlje

Izvor: Beta

Četvrtak, 08.12.2016.

21:11

U japanskom gradu bar-kod za starije dementne osobe
Foto: Thinkstock

Na tom bar-kodu se nalaze podaci osobe, kao što je broj lične karte kako bi porodica mogla lakše da pronađene izgubljene članove koji boluju od demencije.

Ta oznaka ne veća od centimentra, besplatno će se deliti tokom decembra porodicama koje imaju starija dementna lica.

Policija će na taj način moći lakše da pronađe porodicu izgubljene osobe, navele su gradske vlasti i dodale da bar-kod može da se nosi dve nedelje na noktu i da ga u tom periodu ne može oštetiti ni voda prilikom kupanja.

Japan je poznat po dugovečnom stanovništvu. Procenjuje se da će do 2060. stariji ljudi koji imaju više od 65 godina činiti 40 odsto ukupne populacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: