Kako da ublažite napad panike

Gotovo 90 odsto ljudi barem jednom u životu iskusi napad panike, pokazala su istraživanja.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 03.12.2016.

21:38

Default images
Foto: Thinkstock

Izvor: Novosti.rs

Neprijatan osećaj straha, bespomoćnosti, nesigurnosti, koji obično prati gubitak vazduha, vrtoglavica i ubrzano lupanje srca, u trenutku napada parališu ceo organizam. Uprkos zastrašujućem osećaju panični napad je ipak samo prolazni osećaj i najvažnije je da što pre smirite nervni sistem.

Ovih nekoliko saveta mogu da vam pomognu da se što lakše i brže izborite sa ovim neprijatnim iskustvom.

Disanje iz stomaka

U trenutku napada panike trebalo bi da dišete "iz stomaka" odnosno dijafragme, a ne iz grudnog koša jer to može da pogorša napad. Ukoliko se nađete u ovoj situaciji, dok dišete iz stomaka, stavite ruke na donji deo rebara da osetite kako se ona podižu i spuštaju. Koncentrišite se na disanje, dok to radite možete da brojite kako bi vam bilo lakše i pritom neka vam izdah bude duži od udaha.

Sedite

Tokom napada uznemirenost i strah mnoge tera da se još više uspaniče i počnu brzo da hodaju, a to je pogrešno, tvrde stručnjaci. Ubrzanim hodanjem ubrzavate i rad autonomnog nervnog sistema i vaše stanje postaje još gore. U trenutku napada najbolje je da sednete jer ćete tako postepeno umiriti svoj nervni sistem.

Odvratite misli

Kada vas obuzme panika teško je da ne mislite na to što vam se događa i da ne zamišljate najgori scenario, međutim upravo tada je najvažnije da odvratite misli od napada i razmišljate o nečemu što nema veze sa njim. Mislite o nekom prijatnom događaju, tako ćete da smirite uznemirenost koja je dovela do paničnog napada. Ako vam to ne polazi za rukom, koncentrišite se i brojte unazad od 100.

Izbegavajte okidače

Stimulansi kao što su kofein ili nikotin smatraju se jednim od okidača za panični napad, zato stručnjaci preporučuju da ih izbegavate koliko god je to moguće, naročito ukoliko vam se napadi često dešavaju.

Popijte čaj

Da biste ublažili uznemirenosti preporučuje se da konzumirate prirodne anksiolitike, kao što su čaj od kamilice ili matičnjaka koji deluju blago i smirujuće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: