"Ispijanje prevelike količine vode može da bude smrtonosno"

Nakon pojave simptoma infekcije urinarnog trakta, jedna žena iz Velike Britanije počela je da pije “veliku količinu tečnosti”, prouzrokujući intoksikaciju vodom.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 03.12.2016.

15:25

Foto: Thinkstock

Zbog izuzetno niskog nivoa soli u krvotoku, Britanka je ubrzo primljena u Bolnicu Kraljevskog koledža u Londonu, gde je objasnila da je pila pola litra vode na svakih 30 minuta kako bi “isprala urinarni trakt”.

U izveštaju lekara navodi se da je pacijentkinja povraćala, bila dezorijentisana, imala poteškoća sa govorom i da se tresla.

Ukoliko se ne leči, stanje poznato kao intoksikacija vodom, može da bude smrtonosno. Neki od simptoma su vrtoglavica, glavobolja i povraćanje, piše Independent.

Kada se velika količina tečnosti nakupi u telu, količina natrijuma naglo pada, uzrokujući preopterećenost bubrega i nemogućnost izlučivanja viška vode. Njega počinju da apsorbuju ćelije, što dovodi do oticanja celog tela, pri čemu je najozbiljnije oticanje mozga koje može da dovede do moždanog udara, kome ili smrti.

Intoksikacija vodom i hiponatremija (abnormalno nizak nivo natrijuma u krvi)najčešće se javljaju kod sportista i uživaoca određenih vrsta droga. Pišući u maju ove godine za magazin Clinical Journal of Sport Medicine, grupa stručnjaka koju čine lekari, fiziolozi i treneri navela je da je ‘agresivno ispijanje velike količine vode tokom vežbanja bespotrebno i nosi velike rizike po organizam’.

Stručnjaci veruju da je od hiponatremije do sada umrlo najmanje 14 atletičara.

Agencije za javno zdravlje Engleske navodi da bi najbolje bilo piti između 6 i 8 čaša tečnosti dnevno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: