"Upoznaj me da bi me razumeo"

Sutra se obeležava Međunarodni dan osoba s invaliditetom. U Srbiji su njihovi najveći problemi diskriminacija, nepristupačnost objekata, nezaposlenost, kao i nedovoljna podrška u zajednici.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 02.12.2016.

20:53

Foto: Thinkstock

U susret ovom danu organizovani su brojni skupovi, kako bi se ukazalo na mnoge probleme s kojima se osobe s invaliditetom svakodnevno bore.

''Upoznaj me da bi me razumeo'' - poruka je koju su javnosti poslali mališani tokom manifestacije ''Igre bez granica'', u organizaciji Centra za inkluzivni razvoj. Mališani imaju svoja prava, ali zbog prostornih, ekonomskih i ono što je najteže - socijalnih barijera, često nose sa brojnim problemima.

“Mi mislimo da je glavni problem način kako upoznati osobe s invaliditetom. Ako ih upoznamo, onda ćemo ih i razumeti”, kaže Petar Gvozdenović, predsednik udruženja Centar za inkluzivni razvoj. “Naša organizacija radi već tri godine, ali mi smo samo jedno zrno u svemu tome. Treba nam još pomoći i mislim da uz pomoć pre svega Grada i ljudi dobre volje, možemo doći do pozitivne priče. Pozivam sve ljude da nam se priključe”.

Ovim mladima ljudima potrebna je pomoć svih nas, jer neka vrsta “ukalupljenosti” našeg društva podstiče zablude koje vode ka diskriminaciji i socijalnom isključivanju.

“Previše se vezujemo za datume i za obeležavanje datuma, dok se ostalih 364 dana u godini, uopšte retko čuje o njihovim potrebama, o njihovim pravima, jer se oni isto smeju, isto uživaju u svakom danu” ocenjuje Saša Božić iz Centra za inkluzivni razvoj. “Potrebno je raditi na edukaciji celokupnog društva, na promociji, da bi se videlo da su osobe sa invaliditetom tu, da su tu među nama i da se ništa ne razlikuju od svih nas”.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković naglasila je da su žene i devojčice s invaliditetom u Srbiji višestruko diskriminisane u svim oblastima javnog i privatnog života.

“Od 2010. do danas imamo 390 pritužbi zbog diskriminacije na osnovu invaliditeta”, kaže Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti. “To je treći osnov po broju pritužbi, odmah posle nacionalne pripadnosti i pola. Od ovog broja 111 je bilo zbog diskriminacije žena sa invaliditetom. Naša praksa pokazuje da muškarci mnogo češće podnose pritužbe”.

Žene s invaliditetom često su žrtve psihičkog, fizičkog, seksualnog i svih drugih vrsta nasilja. Od ukupnog broja stanovništva, u Srbiji živi osam odsto osoba s invaliditetom, dok je neznanje i neinformisanost stanovništva o ovim osobama procentualno daleko veća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: