Registar dece sa smetnjama u razvoju do kraja 2017.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović izjavio je danas da je do kraja naredne godine predviđeno da se završi registar dece sa smetnjama u razvoju.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Sreda, 30.11.2016.

11:54

Default images
Foto: Thinkstock

On je, na okruglom stolu "Ključni izazovi u ostvarenju prava osoba sa autizmom", rekao da je važno da se napravi evidencija toga koliko dece, ali i odraslih ima autizam, kako bi se dalje rešavali problemi sa kojima se suočavaju oboleli i njihovi roditelji.

Mahmutović je naglasio da značajnu ulogu u ranoj dijagnostici moraju da imaju razvojna savetovališta u domovima zdravlja kojih, kako kaže, nema dovoljno.

Ideja je, nastavlja on, da najveći broj dece prođe kroz razvojna savetovališta, da njihovi roditelji popunjavaju uputnike o tome šta su to kod svoje dece primetili u ranom razvoju.

"Najvažnije je da oživimo razvojna savetovališta, gde bi radile edukovane osobe, jer samo kod rane dijagnostike veće su šanse da se naprave značajniji koraci u lečenju", kaže Mahmutović.

Psihijatar Vesna Milovanović istakla je da bi bilo dobro da se oformi centar za autizam, ustanova koja bi se bavila dijagnostikom, lečenjem i istraživanjem te bolesti.

Centar bi još bio mesto gde bi se dala prva podrška roditeljima na samom uspostavljanju dijagnoze.

"U okviru centra dobro bi bilo da imamo i dnevnu bolnicu, psihoterapijski rad je važan kod te dece", rekla je Milovanovićeva.

Kako kaže, značajno bi bilo da se otvori i deo za urgentna stanja gde bi se zbrinjavali adolescenti sa autizmom koji u tom životnom dobu prolaze kroz težak period.

Roditelji obolele dece ukazali su predstavnicima zaštitnika građana, poverenika za zaštitu ravnopravnosti, ali i predstavnicima Ministarstva zdravlja na brojne probleme sa kojima se suočavaju.

Vesna Pavlović, koja ima sina od 37 godina sa autizmom, rekla je da obične laboratorijske analize ne mogu da urade u državnim ustanovama, već ih rade u privatnoj praksi, jer odraslu osobu sa autizmom mora da "drži devetoro ljudi da bi im izvadili krv".

Slična je problematika, nastavlja ona, i kod snimanja pluća i običnih ginekoloških pregleda kod devojčica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: