Kada je najbolje vreme za unos ugljenih hidrata?

Nutricionista Mišel Adams-Arent otkriva kada i na koji način možemo jesti ugljene hidrate tako da oni ne štete našoj kilaži.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 29.11.2016.

12:18

Kada je najbolje vreme za unos ugljenih hidrata?
Foto: Thinkstock

Kada se radi o ugljenim hidratima, ljudi se često odlučuju na to da ih se potpuno odreknu, što nije najbolje rešenje, kaže sportski nutricionista Mišel Adams-Arent.

“Idealno bi bilo kada bismo mogli da ih rasporedimo u periodu oko treninga i ujutru, umesto da ih jedemo mnogo uveče. Tada bi se i kompozicija tela promenila“, navodi ona.

“Ujutru je naše telo bolje adaptirano da upija ugljene hidrate, a samim tim može bolje da iskoristi te ugljene hidrate, umesto što će ih pretvoriti u ’višak kilograma’.“

Isti proces se, kako kaže, dešava i u periodu oko treninga.

“Vežbanje je fantastična promena u vašem telu, koja menja način na koji reagujemo na hranu koju konzumiramo.“

Šećer nije loš, već je sve pitanje vremena u kom se konzumira. On je najbrže sagorevajuće gorivo u našem telu, tako da nam je potreban. Ali nam je potreban u periodu treninga.

Ugljeni hidrati nam ne trebaju kada sedimo na kauču, jer telu tada nije potrebna energija, zato što je ne koristi. To bi bilo isto kao kada biste sipali gorivo u prepun rezervoar, a da pritom nećete ni voziti auto.

Tako da je najbolje vreme za konzumiranje ugljenih hidrata, koji pritom neće uticati na našu željenu težinu, period pre ili posle treninga, i ujutru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: