Zašto ne bi trebalo da tražite na internetu svoje simptome

Gotovo svaka osoba koja ima pristup internetu barem jednom je simptome nekih bolesti tražila na Guglu. Kao posledica toga najčešće se javlja panika, jer se rezultati pretrage simptoma najčešće završavaju zaključkom da imate neku neizlečivu bolest.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 27.11.2016.

15:47

Zašto ne bi trebalo da tražite na internetu svoje simptome
Foto: Thinkstock

Upravo zbog varljivih dijagnoza koje većina postavlja sama sebi nakon traženja simptoma na internetu, lekari preporučuju nekoliko saveta.

Nikad sebi ne postavljajte dijagnozu:

Može biti vrlo opasno postavljati dijagnozu na osnovu pretrage na internetu. Traženje simptoma će vam oduzeti puno vremena, što će samo odložiti vaš odlazak lekaru i dobijanje odgovarajuće dijagnoze.

Nemojte sami sebi da “prepisujete” lekove:

Jedna stvar je tražiti savete za zdravu ishranu na internetu, a sasvim druga (često i opasna) primena nekih sredstava za lečenje konkretnih bolesti.

Pretraga blogova:

Samo zato što neko ima popularan blog to ne znači da zna o čemu piše. Osim toga, prva stranica koju vam Gugl izbaci, ne mora biti i najtačnija.

Obratite se lekaru:

Jednostavno je, čitanje i informisanje na internetu samo će vas dodatno zabrinuti, ali vas neće izlečiti. Za konkretnu dijagnozu i lečenje morate posetiti lekara, piše N1.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: