Izbacite ove navike i nećete biti skloni prehladi

Pokrivanje usta i nosa kako bi nam bilo toplije, topli napici pre izlaska iz kuće, brzo hodanje ili trčanje do kuće dok je napolju hladno - zapravo nam samo šteti.

Zdravlje

Izvor: 24sata.hr

Subota, 26.11.2016.

19:20

Default images
Foto: Thinkstock

1. Disanje na usta dok smo napolju

Kad dišete kroz usta ne možete da zagrejete vazduh ni da ga ovlažite, što povećava verovatnoću od razvoja angine. Opustite se i jednostavno dišite kroz nos, polako i duboko.

2. Pokrivamo usta i nos šalom

Iako nas to greje, ponekad to može biti još gore po nas. Na primer, kada je jako hladno. Tada vazduh koji smo izdahnuli može da se pretvori u led ako padne direktno na šal ili kaput. Tada će vam biti još hladnije, a zbog toga ste izloženi riziku od angine, bronhitisa i iritacija kože, piše “Brajtsajd”. U redu je pokriti lice, ali nemojte pokrivati nos.

3. Trčimo kući dok se tresemo od hladnoće

Ako ste napolju po niskim temperaturama dobro je ugrejati se negde na par minuta, ali potom nastavite dalje. Nemojte trčati kući kada vam je hladno, jer će vam tada biti još hladnije i gore.

4. Nosimo previše usku odeću i obuću

U ovom slučaju pre ćete se smrznuti ako nosite usku odeću i obuću, nego udobnu i širu. Vazduh između slojeva zapravo vas greje.

5. Pijemo tople napitke pre izlaska iz kuće

Ako je napolju jako hladno, bolje pre izlaska popijte čašu vode ili bilo šta drugo sobne temperature, jer ako popijete topao napitak, vaše telo će gubiti toplotu prebrzo i zato će vam vrlo brzo biti hladno. Vrući čaj ili kafa povećavaju cirkulaciju i poboljšavaju odbrambene mehanizme tela, ali takođe šire krvne sudove.

6. Izlazimo gladni

Da bi telo proizvodilo dovoljno telesne toplote potrebna mu je energija jer ćete se, u protivnom, smrznuti čim izađete iz kuće. Zato treba jesti već na sam znak gladi.

7. Grejete se alkoholom dok ste napolju

Biće vam toplije samo 30-40 minuta nakon napitka. Potom će telo naglo početi da se hladi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: