Koštunjavo voće koje ublažava dijabetes i čuva zdravlje zuba

Ako stalno imate potrebu da nešto gricnete, najbolje bi bilo da to budu orašasti plodovi. Jedan od najzdravijih je indijski orah.

Zdravlje

Izvor: Radiosarajevo.ba

Sreda, 23.11.2016.

12:50

Default images
Foto: Thinkstock

Ova zdrava grickalica je bogata gvožđem, selenom, fosforom, magnezijumom i cinkom.

Štiti zdravlje srca, blagotvorno utiče na dijabetes, antioksidans je, a koristi se i pri mršavljenju. Ali to nisu jedine zdravstvene dobrobiti indijskog oraha.

Dijabetes

Nezasićene masne kiseline koje sadrži indijski orah blagotvorno utiču i na dijabetes. One doprinose snižavanju nivoa triglicerida i štite organizam od daljih komplikacija povezanih s visokim nivoom šećera i holesterola. Redovnim konzumiranjem ove namirnice znatno se smanjuje rizik od pojave dijabetesa tipa 2.

Magnezijum

Indijski orah sadrži veliike količine magnezijuma, koji je neophodan za rad našeg organizma. Magnezijum je važan za metabolizam, a redovan unos ovog minerala štiti organizam od visokog pritiska, grčeva u mišićima, glavobolje i hroničnog umora.

Zdravlje usne duplje

Indijski oraščić čuva zdravlje zuba i desni tako što uništava bakterije koje uzrokuju karijes, bolesti desni, akne, tuberkulozu i druge bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: