4 upozorenja neprijatne pojave koja ne smete da ignorišete

Podrigivanje je retko kada znak ozbiljnog zdravstvenog problema. Ipak, ova neprijatna pojava može vas upozoravati na neke loše životne navike koje ne smete da ignorišete i koje biste morali da promenite.

Zdravlje

Izvor: zadovoljna.hr

Četvrtak, 17.11.2016.

10:15

Default images
Foto: Thinkstock

Podrigivanje vas može upozoravati da...

1. ...jedete prebrzo
Ako jedete i pijete brzo, gutate zalogaje a da ih dobro ne sažvaćete, može se dogoditi da ćete podrigivati više nego inače. Najčešći uzrok podrigivanja je gutanje vazduha. Treba li vam još koji razlog da jedete sporije? Kada jedemo prebrzo unosimo i više kalorija, što povećava rizik od gojenja.

2. ...imate problema sa sinusima
Kada su nam disajni putevi začepljeni, sebi olakšavamo tako što dišemo na usta. A ljudi koji imaju problema sa sinusima mnogo češće i gutaju vazduh. Ako je sezona alergija ili imate jaku kijavicu, budite još pažljiviji i jedite sporije.

3. ...pijete previše gaziranog pića
Jačina podrigivanja znatno se poveća nakon što popijemo gazirano piće. To se događa zato jer gazirana pića dovode vazduh direktno u želudac, pa podrigivanje koje dolazi iz stomaka, a ne iz jednjaka, bude glasnije i ima jači miris. Podrigivanje koje dolazi iz stomaka obično ima jači miris jer hrana nije potpuno svarena.

4. ...možda imate refluks
Ako je podrigivanje praćeno mučninom ili gorušicom, ili imate osećaj da ste malo povratili u usta kada podrignete, to može da znači da imate gastroezofagealni refluks poznatiji kao refluks kiseline. Refluks se javlja kada se želudačni sadržaj vraća u jednjak, pa osoba može da ima osećaj kao da joj se hrana ili tečnost vraća u grudi ili čak u grlo.

Ako vas muči refluks, možete sebi da pomognete na sledeća 4 načina:
- izbegavajte ležanje tri sata nakon jela
- idite na spavanje sa praznim želucem
- jedite manje obroke
- izbegavajte citruse, kofein i ljutu i kiselu hranu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: