Kako smanjiti neprijatne simptome sinusitisa?

Začepljen nos, bolovi i pritisak u predelu čela i lica, povišena temperatura, lučenje sluzi i kašalj su najčešći simptomi neprijatne upale sinusa (sinusitisa).

Zdravlje

Izvor: Jutarnji.hr

Sreda, 16.11.2016.

08:30

Default images
Foto: Thinkstock

Sinusi predstavljaju šupljine u kojima nastaje sluz koja otiče u nosnu šupljinu.

Ako je sluznica tih šupljina otečena, dolazi do začepljenja (kongestije) sinusa, što uzrokuje jake bolove i infekciju.

Sluz koja se nakuplja u sinusima predstavlja pogodno tlo za razvoj bakterija i virusa, piše medicinski portal Medlicker.

Najbolje prirodno rešenje je inhalacija čajem od kamilice, ali i začini imaju svoje prednosti u olakšavanju neprijatnih simptoma upale.

Kurkuma

Kurkuma, odnosno njen aktivni sastojak kurkumin, ima više od 150 lekovitih svojstava. Kurkuma ima snažna protivupalna i antikancerogena svojstva, a koristi se za veliki niz bolesti i problema. Kurkuma je odlična i efikasna pomoć kada je reč o sinusima jer smanjuje oticanje u sinusnim šupljinama. Osim toga, omogućava da sluz lakše otiče i deluje kao dekongestiv jer ublažava oticanje nosne šupljine.

Kako je koristiti? Od kurkume možete da napravite “zlatni” med, “zlatni” smuti ili “zlatno” mleko, a recepte možete potražiti na internetu.

Đumbir

Đumbir takođe ima protivupalno dejstvo i podstiče izlučivanje sluzi. Osim toga, smanjuje oticanje sluznice sinusa, pomaže u njihovom čišćenju i smanjuje neprijatan pritisak.

Kako ga koristiti? Od korena đumbira možete da napravite čaj ili ga koristite kao dodatak jelima. Ljuti ukus čaja podstaći će razređivanje sluzi i njeno izlučivanje. Možete da napravite i čaj od đumbira i kurkume.

Bosiljak

Bosiljak sadrži mnogo lekovitih sastojaka kao što su kampen, eugenol i cineol koji pospešuju prohodnost disajnih puteva. Osim toga, smanjuje upalu i efikasno se bori protiv alergija. Ima blago dejstvo hlađenja i smatra se prirodnim analgetikom za ublažavanje problema sa sinusima.

Kako ga koristiti? Najbolje je koristiti ga svežeg, kao dodatak umacima i salatama.

Luk

Luk sadrži hemijsko jedinjenje kvercetin, koji je antihistaminik, i ima protivupalna svojstva. Sveži luk može da pomogne u „otvaranju“ začepljenih sinusa.

Kako ga koristiti? Najbolje ga je naseckati ga i jesti sirovog uz jelo, ili ga staviti u vruću vodu i udisati paru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: