Hronična opstruktivna bolest pluća pogađa 600.000 ljudi

Svetski dan borbe protiv hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP), oboljenja od kog u našoj zemlji boluje oko 600.000 osoba, obeležen je danas na Vojnomedicinskoj akademiji.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Utorak, 15.11.2016.

15:57

Hronična opstruktivna bolest pluća pogađa 600.000 ljudi
Foto: Thinkstock

Ministarstvo odbrane je saopštilo da su zainteresovani anketirani građani u holu Specijalističke poliklinike VMA imali priliku da se konsultuju sa lekarima Klinike za pulmologiju VMA, a osobe kod kojih su uočeni simptomi ili faktori rizika upućivane su na spirometrijsko testiranje.

Tokom akcije, na specijalistički pregled pulmologa i spirometriju upućeno je 25 osoba i kod većine je pronađen pozitivan nalaz na HOBP i data su im uputstva za dalje lečenje.

Od hronične opstrukcije pluća, koje se smatra trećim uzrokom smrtnosti u svetu, u našoj zemlji boluje oko 600.000 osoba i povećanje svesti ljudi o faktorima rizika za nastanak ovog oboljenja veoma je važno.

Takođe je važno znati i činjenice da simptomi poput hroničnog kašlja i nedostatka daha mogu da ostanu neprimećeni sve dok bolest ne uznapreduje, te da je, uz pomoć pravovremene dijagnostike i primenom adekvatne terapije moguće ukloniti postojeće simptome HOBP radi usporavanja daljeg toka bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: