Pomak ka izlečenju uz inovativne terapije

Vodeći srpski infektolozi s klinika za infektivne i tropske bolesti predstavili su na Trećem stručnom sastanku u Šapcu najnovija saznanja iz oblasti lečenja hepatitisa B, hepatitisa C i HIV, kao i rezultate najnovijih studija vezanih za inovativne terapije u oblasti hroničnih virusnih infekcija.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 15.11.2016.

08:25

Pomak ka izlečenju uz inovativne terapije
Foto: Thinkstock

Učesnici su naglasili značaj multidisciplinarnog pristupa u izradi zajedničke strategije za unapređenje efikasnosti i kvaliteta lečenja gotovo pola miliona obolelih od hroničnih virusnih oboljenja u Srbiji. Posebna pažnja je posvećena i terapiji HIV infekcije, trideset godina nakon prvog dijagnostikovanog slučaja ovog oboljenja u našoj zemlji.

Ovaj stručni skup je bio prilika da na jednom mestu mišljenja i iskustva razmene najeminentniji srpski lekari, stručnjaci iz relevantnih oblasti sa Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, kao i iz klinika za infektivne bolesti kliničkih centara Vojvodine, Niša i Kragujevca, sa Vojnomedicinske akademije, kao i iz drugih centara.

Predstavljajući rezultate najnovijih studija vezanih za terapiju hepatitisa C, infektolog i gastroenterolog sa Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije docent dr Ivana Milošević istakla je da je uz pomoć inovativne terapije napravljen veliki pomak ka popunom izlečenju, što daje nadu i hiljadama obolelih od hroničnog hepatitisa C i B širom Srbije.

"Okupili smo kolege sa svih klinika za infektivne i tropske bolesti u Srbiji, kako bismo kroz multidisciplinarni pristup osmislili strategiju daljih koraka i usmerili napore ka pronalaženju rešenjakoja bi omogućila što kvalitetnije lečenje obolelih u našoj zemlji, u korak sa svetskim dostignućima u ovoj oblasti", navela je dr Milošević.U okviru posebnog panela, mladi lekari specijalizanti po prvi put su imali priliku da predstave svoja znanja o pravcima istraživačkog rada u oblasti antivirusne terapije.

Izvor: Dnevnik.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: