I hrana i lek: Raste svuda oko nas, da li je koristite i vi?

Bokvicu često spominju u tradicionalnoj medicini kao odličan lek protiv brojnih upalnih stanja, hemoroida, kožnih oboljenja, zaustavljanje krvarenja, suzbijanje vaginalnih infekcija...

Zdravlje

Izvor: Radiosarajevo.ba

Petak, 11.11.2016.

20:40

I hrana i lek: Raste svuda oko nas, da li je koristite i vi?
Foto: Thinkstock

Bokvica raste svuda oko nas, a o njoj se malo zna. Ali, sigurno se sećate kada vam je majka govorila da "stavite bokvicu na ranu na kolenu".

Odličan je lek za plućnu astmu, upalu alveola, kod kašlja, čak i tuberkuloze. Dobra je i za decu jer joj je sok ukusan, naročito kada se zasladi medom. Čaj od listova se pije što je moguće topliji, piše Wellnessmama.

Koristi se i kao lek protiv kašlja, a pomaže i kod bolesti bešike, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, gastritisa, reguliše hemoglobin, poboljšava apetit i raspoloženje.

Listovi bokvice sadrže tanine koji mogu da ublaže preterano menstrualno krvarenje, pa tako pomaže i u lečenju hemoroida.

Bokvica ima i visok sadržaj sluzi, pa blagotvorno deluje na želudac i creva.

Osim u vidu čaja, možete je konzumirati i tako što će je dodati u salatu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: