Koliko dugo smemo da sedimo sa prekrštenim nogama?

Zdravstveni stručnjaci godinama nas upozoravaju da sedenje s prekrštenim nogama šteti zdravlju, kako venama tako i leđima i da izaziva nastanak celulita. Međutim novo istraživanje došlo je do zaključka da je taj položaj sedenja štetan jedino ako u njemu sedimo duže od određenog vremena.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 09.11.2016.

19:44

Koliko dugo smemo da sedimo sa prekrštenim nogama?
Foto: Thinkstock

Analizirajući podatke istraživanja koja su se bavila pronalaženjem uzročnika pojave varikoznih vena, oštećenja nerava i visokog krvnog pritiska, naučnici su, piše BBC, došli do zaključka da sedenje s prekrštenim nogama ne uzrokuje te zdravstvene probleme, ali samo ako ne sedite u tom položaju duže od određenog vremena, odnosno dok vam noge ne utrnu.

Naime, predugo sedenje u bilo kom položaju može uzrokovati otupljenje nerava, zbog čega nestaje osećaj u nogama.

U odgovoru na pitanje šta onda uzrokuje varikozne vene, stručnjaci imaju podeljena mišljenja – jedni tvrde da 'krivica' najviše leži u genetici, dok drugi kažu da predugo sedenje s prekrštenim nogama može uzrokovati oštećenje vena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: