Zašto ne treba odlagati zvono budilnika ujutru?

Iako se čini da odlaganjem alarma na još pet ili 10 minuta dobijamo još koji minut odmora, stručnjaci navode suprotno – zbog odlaganja alarma se osećamo umornije i pospanije.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 04.11.2016.

13:14

Zašto ne treba odlagati zvono budilnika ujutru?
Foto: Thinkstock

Razlog je taj što je vreme između dva alarma vrlo kratko i telo nema vremena da se vrati u dubok san. Štaviše, nedostatak rutine “zbunjuje“ vaš mozak u pogledu toga šta alarm zapravo znači i poigrava se sa vašim biološkim satom.

Ovu teoriju podržali su mnogi, a među njima i doktor Den Arili, koji ističe da alarm treba navijati u tačno vreme u koje morate da ustanete.

“Morate da ustanete u sedam sati ujutru, ali navijate alarm u 06.40, a zatim ga odlažete do 7 ili do 07.15. Ali ako upadnete u ovu strategiju odlaganja, vaše telo ne može da nauči uslovnu reakciju između trenutka kada čuje alarm i samog ustajanja“, navodi Arili.

On dodaje da odlaganjem zvona alarma zbunjujemo telo. Jeste primamljivo ostati tih nekoliko minuta dremajući u krevetu, ali to nanosi više štete nego koristi.

“Ako vam se ne ustaje iz kreveta, znači da se niste naspavali, tako da se potrudite da uveče legnete ranije.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: